Новини - България

Решиха как ще се прилага ваксината на АстраЗенека
Прочетена: 454 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Ваксината на AstraZeneca (АстраЗенека) няма да се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения. Това обяви на брифинг министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, съобщават от здравно министерство. Темата е обсъдена по-рано днес на заседание на Националния ваксинационен щаб. Решенията на Щаба са, както следва:

 

  • Ваксината на AstraZeneca не се прилага при жени под 60-годишна възраст с повишен риск от тромбози и/или анамнеза за тромбоцитопения.
  • Всички лица, получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, които не са проявили сериозни нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от същата ваксина.
  • Лицата, които са ваксинирани с първа доза на ваксината на AstraZeneca и не желаят да получат втора доза от същата ваксина, могат да получат доза от ваксината на Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията се счита за завършена.
  • При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 6 месецa след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
  • Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата.
Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития