Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Регистрираха опасно високи нива на серен диоксид във въздуха в Перник
Прочетена: 205 пъти

Екоинспекцията в Перник съобщава за превишаване на алармения праг за серен диоксид 500 мкг/м3/, измерени в три последователни часа в града. Превишението е регистрирано на в 05:00, в 06.00 и в 07.00 часа тази сутрин, като най-високата средночасова стойност: 999,13 мкг/м3 е регистрирана в 07.00 ч.

 

Инспекторите напомнят, че чувствителните групи от населението са деца, възрастни и хора с астма, сърдечно-съдови или хронични белодробни заболявания.

 

При кратковременна експозиция на серен диоксид се засяга преди всичко дихателната система. При нормална физическа активност и дишане през носа, дразнещият ефект на серния диоксид се елиминира още от първата бариера на респираторната система – лигавицата на носа. Бързото ходене или тежката физическа работа улесняват дишането през устата и съответно инхалирането на SO2 в по-ниските дихателни отдели. Това провокира здравословни проблеми от страна на дихателната система. След като експозицията на серен диоксид се нормализира, дихателната функция също се възстановява напълно за няколко часа.

 

РИОСВ-Перник препоръчва рисковите групи да не напускат жилищните или работните помещения като затворят прозорците на стаите, да се избягва физическа дейност, както и  да не се провеждат учебни часове по физическо възпитание и спорт на открито.

 

Причина за високите концентрации на серен диоксид са неблагоприятните метеорологични условия-безветрие и гъста мъгла, повишеното потребление на твърдо гориво в битовия сектор и работа на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД.

 

РИОСВ-Перник е дала предписание на ТЕЦ „Република” към “Топлофикация Перник” АД за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум.

 

В 12:00 часа концентрацията на замърсителя значително се е понижило под средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър, поради което отпада необходимостта от спазване на предпазни мерки от чувствителните групи на населението.

 

Експертите на РИОСВ-Перник продължават да следят нивата на серен диоксид, измервани от автоматичната измервателна станция в град Перник и при необходимост населението ще бъде информирано.

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития