Новини - България

Редовната профилактика на зрението при хората с диабет е ключова за превенция на усложнения и слепота
Прочетена: 952 пъти

1754 души с диабет преминаха през безплатни очни прегледи и консултации в рамките на инициативата „Зрението е всичко! Прегледай се!“. Тя се организира за втори пореден път от Българска асоциация „Диабет“ и Байер България за членовете на пациентската организация. Целта на кампанията е да се предостави възможност за профилактика на зрението на хора с диабет, тъй като офталмологичните проблеми при тях понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота.

 

От края на месец май до средата на юли специално оборудваният мобилен кабинет на кампанията даде възможност на хора с диабет отстраната да се консултират безплатно с офталмолог. Като продължение на изданието от 2021 година, кабинетът посети нови 31 населени места в цялата страна, сред които Монтана, Силистра, Добрич, Балчик, Разград, Асеновград, Смолян, Чепеларе и Банско.

 

По време на прегледите от „Зрението е всичко! Прегледай се!“ офталмолозите установиха патология при 1188 души, като 778 от тях са имали някакъв вид оплакване от зрението си, а останалите – не. За допълнителни изследвания са насочени 1047 души, а 862 са насочени за лечение.

 

„Най-важните проекти в дейността на Асоциацията са свързани с превенция на хроничните усложнения, настъпващи с времето при хората с диабет. Създаването на възможност за прегледи на очите с мобилен кабинет в отдалечени от големи клиники малки населени места в цялата страна е изключително важна и полезна инициатива. Ключовите думи за успех на нашите проекти са: заедно и партньорство. Когато това партньорство е доказано устойчиво за две поредни години, ползата за хората с диабет е неизмерима“, коментира Майя Викторова, председател на УС на Българска асоциация „Диабет“.

 

По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г. В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването.

 

Диабетът често води до редица усложнения, сред които и увреждане на очите -  диабетна ретинопатия. Понякога засяга и двете очи и ако не се лекува навреме, води до постепенно и прогресивно намаляване на зрението, дори до неговата загуба. Диабетната ретинопатия уврежда кръвоносните съдове на ретината в задната част на окото. Първоначално в ретината се наблюдават малки кръвоизливи и разширения на капилярите (микроаневризми), постепенно се развиват изменения в съдовата стена, които водят до запушване на кръвоносните съдове и недостатъчно изхранване на ретината. В резултат на това се получават стимули за разрастване на нови съдове, които не са пълноценни и могат лесно да се разкъсат и изкървят. Диабетът е причина за 12% от новооткритите случаи на слепота годишно. Над 4 млн. души по света са с намалено зрение вследствие на диабетната ретинопатия. От тях 1 млн. са слепи, а 3,3 млн. имат умерено до тежко увреждане на зрението.

 

Диабетът може да засегне и централната част на ретината (макула) и да се развие диабетен макулен едем (ДМЕ). Перманентно повишената кръвна захар, която често се съпътства и с високо кръвно налягане, води до излив на кръвни елементи и плазма в макулата. ДМЕ е потенциално усложнение на диабетната ретинопатия и може да доведе до значително намаление на зрителната острота. Той може да се развие във всеки стадий на диабетната ретинопатия, но честотата му нараства с увеличаването на нейната тежест. Засегнатите от ДМЕ страдат от влошено качество на зрението, с вълнообразна промяна на линии, наличие на черни точки, замъглено зрение и др. Когато се закъснее с лечението, в допълнение и с неконтролирано ниво на кръвната захар, процесът на загуба на зрение би могъл да се ускори. ДМЕ е сред водещите причини за слепота сред работоспособното население в развитите държави, което определя голямото му медицинско и социално-икономическо значение. В света има повече от 28 млн. души с диабет, които са развили ДМЕ. Увеличаващата се честота на захарния диабет предполага, че ДМЕ ще продължава да бъде водеща причина за намалено зрение и зрителна инвалидизация и в бъдеще. Той засяга 20.1% от пациентите със захарен диабет тип 1, 13.9% от неинсулинозависимите и 24.4% от инсулинозависимите пациентите с диабет тип 2.

 

Препоръката към всички хора с диабет е да търсят лекарска помощ навреме и да преминават през редовен скрининг. Големият процент на хората с диабет, тежестта, която влошеното зрение оказва върху техния живот и социално-икономическата сфера, доказват необходимостта от стратегия за превенция, ранна диагностика и лечение на очните усложнения при хората с диабет у нас.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития