Новини - България

Разследват как брошура с гей илюстрация е раздавана на ученици
Прочетена: 225 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Министерството на здравеопазването ще направи проверка как се се озовали в училищата брошури за сексуално ограмотяване „Любов без последствия“, на които информацията за болестите, предавани по полов път е онагледена със снимка на двама мъже. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев на брифинг след днешното заседание на Министерския съвет. За случая разказа бТВ като в репортажа се уточнява, че брошурите са издадени от здравното министерство и са разпространени от РЗИ-Ямбол, въпреки забраната на образователното министерство те да стигат до учениците.

 

„Брошурата „Любов без последствия“ е част от здравно-образователната програма, която се финансира по линията на Глобалния фонд на ООН. Първото издание на брошурата е от 2006 г., след това е преиздавана през 2009 г.  и началото на 2017 г. Тя е насочена към целевата група МСМ (мъже, които правят секс с мъже)“, обяснява министър Ананиев.

 

По думите му брошурата не е предназначена за училищата, а за кабинетите за анонимно и безплатно консултиране и изследване на ХИВ/СПИН (КАБКИС).

 

„Съществува разписан регламент, по който брошурата е следвало да бъде разпространена само и единствено в КАБКИС, поради което след като преди седмица получихме информация, че се разпространява в учебни заведения, съвместно с Министерството на образованието и науката веднага разпоредихме изтеглянето ѝ от училищата, за да не достигат до децата“, поясни още министърът на здравеопазването, като допълни: „Това е провокация, която ще се разследва“.

 

Той беше категоричен, че всички длъжностни лица, които са допуснали разпространението на брошурата в учебните заведения, ще понесат наказания.

 

Ръководствата на пет регионални здравни инспекции самостоятелно са взели решение да разпространят брошурата в училищата. Това са РЗИ-Монтана, РЗИ-Видин, РЗИ-Ямбол, РЗИ-Кърджали и РЗИ-Хасково.

 

По първоначална информация брошурата е раздадена на учениците чрез медицинските специалисти в училищата, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития