Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Разрушават старата сграда за детска болница и строят нова на същото място
Прочетена: 112 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

Старата сграда в карето на Медицинска академия, чиято конструкция се предвиждаше да бъде реконструирана за нуждите на детска болница, ще бъде разрушена, а на нейно място ще бъде изградена изцяло нова Национална многопрофилна детска болница. Това ще стане в рамките на сключения договор с Консорциум ДЗЗД "Детско здраве", без да бъдат променяни сроковете и бюджета, заложени в договора. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на състоялото се днес Обществено обсъждане за изграждането на национална педиатрична болница и добави:

 

"Имам уверението на изпълнителя, че разрушаването на съществуващата конструкция ще бъде изпълнено в срок от приблизително шест месеца, което няма да повлияе на крайния срок за реализиране на проекта. Сградата ще бъде съборена по най-безопасния начин, така че да не бъдат нанесени щети на съседните лечебни заведения, а живущите в района да не търпят вреди".

 

Проф. Ангелов допълни:

 

"Наша обща отговорност е да създадем такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа, родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване и че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти. Не искам българските деца да се лекуват в чужбина - имаме апаратура, имаме специалисти, но нямаме всичко това на едно място".

 

По отношение на Обществения съвет, ангажиран с Националната детска болница, здравният министър беше категоричен:

 

"Съветът ще бъде консултативен орган към министъра на здравеопазването, а не структура на бюджетна издръжка, каквито предложения постъпиха в министерството. В състава му ще влязат представители на всички заинтересовани страни".

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития