Медицина на бъдещето -

Разработиха препарат срещу 4 вида рак
Прочетена: 291 пъти
Снимка: Pixabay.com

Учени от университета в Орегон, САЩ, са разработили препарат, който блокира разпространението на четири вида рак, съобщава БГНЕС като се позовава на списание Nature Communications. Локациите, върху които влия медикаментът срещу развитието на заболяването, са гърдата, простатата, дебелото черво и белите дробове.

 

Препаратът се разработва под името KBU2046 и е тестван на мишки, инфектирани с рак. При перорално прилагане KBU2046 е спрял развитието на метастазите и е намалил разрушаването на костите. Учените са установили, че действието на препарата е много щадящо и не дава странични ефекти, нито токсичен. Според ръководителя на изследването д-р Реймънд Бъргън, принципът на действие на препарата е да се свързва с протеина HSP90β. Лекарството действа по такъв начин, че свързвайки се с протеина, спира развитието на болните клетки, но не оказва никакво вредно влияние на здравите.

 

При ранно диагностициране на болестта препаратът спира размножаването на раковите клетки и може да спаси живота на човек. В бъдеще екипът учени ще се готви за изпитание на препарата върху хора.

 

Коментари

април 2021

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития