Новини - България

Разпределиха нови 10 линейки по спешните центрове в страната
Прочетена: 64 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Нови 10 линейки са разпределени в страната, в изпълнение на проект за развитие на спешната помощ, съобщават от здравно министерство. Колите са постъпили в центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2 броя, В. Търново – 2 броя, Кърджали, Хасково, Ст. Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 брой линейки. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково. Така новите линейки в системата на спешната помощ станават 32 на брой. До края на месеца ще бъдат предоставени и приети още 10 линейки. Изпълнението на Европейския проект е по график и линейките се доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя. До края на годината общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90.

 

Създадена е организация ежемесечно, веднага след доставката на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от новите линейки има инсталирани устройства и паник бутони, в другите 12 са предприети действия за монтаж, който ще приключи до края на м. юни тази година.

 

В ЦСМП Варна са доставени три нови линейки, като всяка от тях има монтирани GPS устройства и паник бутони. Предстои новите линейки да бъдат оборудвани и с навигационна система, както и провеждането на обучения на персонала в системата на спешната помощ за работа с новите устройства в линейките.

 

Допълнително, всяка от новите линейки разполага с необходимото за целта ново оборудване, което включва кислородна инсталация;  дефибрилатор с ЕКГ; инфузионна помпа; респиратор/апарат за механична вентилация; аспиратор – стационарен и мобилен и др.

 

Към момента системата за спешна медицинска помощ разполага с 693 санитарни автомобила/линейки, закупени основно след 2007 г.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития