Новини - България

Разпоредиха проверка на избора на проф. Любомир Спасов за декан на Медицинския факултет
Прочетена: 103 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков разпореди незабавна проверка на процедурата за избор на декан на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, съобщават от ведомството. Причината - постъпили в министерството сигнали. 

 

Министерството на образованието и науката (МОН) ще изиска от висшето училище да предостави цялата налична информация, като ще бъде проверена законосъобразността на процедурата. МОН очаква и становището на Контролния съвет на Университета, който също е сезиран.

 

Припомняме, че вчера излезе информация, че проф. Любомир Спасов отново е избран за декан на създадения от него Медицински факултет на Софийския университет. Лекари от университетската болнинца "Лозенец", която той оглавяваше в продължение на 23 години и която е учебна база на факултета, сигнализират, че изборът е съпътстван с машинации и груби нарушения. Общото събрание на Медицинския факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" се е състояло на 23 юни.

 

Mediapool.bg припомня, че първоначално кандидатурите за декан бяха две: на настоящия декан доц. Дорина Асенова и на проф. Любомир Спасов, който има зад гърба си два мандата и половина като декан на факултета, а до последно заемаше поста зам.-декан. Сега Спасов се кандидатира и бе избран за още половин мандат (2 години) начело на факултета докато навърши пределната според закона възраст от 65 г., след което окончателно няма да има правото да заема длъжността. Според някои юристи е спорно доколко има право и на този трети мандат.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития