Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Расте броят на внесения от Европа донорски материал за асистирана репродукция
Прочетена: 75 пъти
Снимка: Pixabay.com

„За мен е чест да присъствам и да и съм част от откриването на вече станалите традиционни „Дни на донорството“ в столичната болница „Надежда“. Донорството в неговите всички форми е проява на високо благородство, на човечност, израз е на грижата и съпричастността към неволите и страданията на хората около нас“.

 

Това каза изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор“ (ИАМН) Росен Иванов днес при стартирането на тридневната благотворителна инициатива в лечебното заведение, съобщават от агенцията. Той посочи, че актовете на донорство в репродуктивната медицина са изключително важни.

 

„Като представител на агенцията, която има грижата и е компетентният орган в страната по отношение на всички видове трансплантации и асистирана репродукция, няма как да подкрепим и застанем зад кампанията. Ние знаем много добре, че равнището на донорството не е високо не само в органната част, но и в репродуктивното здраве“, посочи изпълнителният директор.

 

Според него през последните години нараства тенденцията за внос на донорски материал от Европа и не се увеличава донорският материал, събиран в България.

 

„Затова трябва да направим всичко възможно, за да знаят гражданите да дарят органи и надежда на други българи, които да получат радостта да отгледат свое дете“, призова Росен Иванов.

 

Статистиката в ИАМН показва, че внесеният от Европа донорски материал – яйцеклетки и сперматозоиди, през 2018 г. е бил 38 броя, през 2018 г. – 159 и до края на октомври 2019 г. – 192 броя. В същия период равнището на донорство у нас се запазва – средно 400 донора на година. През 2017 г. те са били – 372, през 2018 -  430, а до края на октомври 2019г. – 379.

 

Според данните в ИАМН броят на децата, родени от донорски материал през 2016 г. е 368 деца, а 2017 г. – 219 деца. За 2018 г. все още се очаква болниците в страната да ни предоставят информация на агенцията.
Днес и в следващите два дни ИАМН разполага със свой щанд в централното фоайе на лечебното заведение, на който се раздават информационни и рекламни материали от кампанията „Да! За живот!“.

Коментари

август 2021

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития