Новини - България

Ръст на безвъзмездните кръводарители във ВМА
Прочетена: 82 пъти
Снимка: ВМА

Всяка година на 14 юни се организират различни инициативи за насърчаване на безвъзмездното кръводаряване. Tазгодишното мото на Световния ден на кръводаряването.e "Дaрявайте кръв, дарявайте плазма, споделяйте живота, споделяйте често!". Именно това е и една от мисиите на Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия (ВМА). От лечебното заведение коментират, че кръводаряването променя живота на хиляди пациенти на болницата всяка година. Нуждите са ежедневни. За различни тежки операции, за пострадали при пътни инциденти, за пациенти с онкологични заболявания и др.

 

В днешния ден е важно да благодарим на всички, които ни помагат в битката за човешкото здраве и живот, дарявайки кръв доброволно и безвъзмездно, заяви проф. Румен Попов, началник на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.

 

Той подчерта, че през последните години се забелязва нарастваща тенденция по отношение на безвъзмездните кръводарители: от началото на годината до момента са дарили над 3000 души, като около половината от тях са военнослужещи. Някои от униформените са дарявали по 10-15 пъти. Радващо е, че сме прокарали пътечката във формированията на Българската армия и работим много добре в името на пациентите на ВМА. Помагали са ни в доста тежки ситуации, включително и по време на пандемията.

 

За да постигнем този резултат – все повече млади хора да посещават нашия център, сме положили огромен труд, за да ни повярват, че за тях през цялото време ще се грижат отлично подготвени професионалисти и ще запазим тяхното здраве, категоричен е проф. Попов.

 

Кръвният център на ВМА е създаден точно преди три десетилетия. От началото на 2023 г. започна пълна реконструкция на сградата, което от своя страна изправя екипа пред ново предизвикателство – реорганизация на работния процес, която да не възпрепятства по никакъв начин основните му дейности.

 

Работим при пълна мобилизация, така че да не бъде засегната както работата ни с кръводарители, така и останалите ни дейности, свързани с пациентите на ВМА, тъй като при нас се извършват в пълен обем и имунохематологичните им изследвания. От началото на годината за лечението на наши пациенти са експедирани над 3400 единици кръв и кръвни продукти, отчете още проф. Попов, подчертавайки че ВМА многократно е помагала и ще продължи да помага на пациенти и от други лечебни заведения, нуждаещи се от кръвопреливане. 

 

Той акцентира върху сигурността и качеството на тези продукти. Затова и в Кръвния център на ВМА залагат на строгия подбор на кръводарителите, професионалните грижи за всеки един от тях – преди, по време и след кръводаряването: Изключително прецизни сме при изследванията и на кръводарителите, и на пациентите, за да може в крайна сметка към клиниките да бъдат подавани най-качествените и сигурни биопродукти за нашите пациенти. 

 

Световният ден на кръводаряването има за цел да подчертае необходимостта от този високохуманен акт 365 дни в годината, за да се поддържа навременен достъп до безопасно кръвопреливане, както и да вдъхновява все повече хора за социална солидарност.

 

„Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!” – всеки ден, от 08:00 до 16:00 часа, Кръвен център-ВМА. За допълнителна информация можете да се обадите на: 02/ 92 25 506.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития