Новини - България

Работни групи ще подобряват достъпа до медицински изделия и ефективността на медицинската експертиза
Прочетена: 57 пъти
Снимка: МТСП

Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Министерството на здравеопазването (МЗ) започнаха съвместна работа за подобряване на достъпа на пациентите до медицински изделия и помощни средства и за повишаване на ефективността на медицинската експертиза. За целта ще бъдат създадени две работни групи, съобщават от социалното министерство. Това обявиха заместник-министрите на труда и социалната политика – Гинка Машова, и на здравеопазването – доц. Михаил Околийски, след среща, организирана в Министерството на труда и социалната политика (МТСП). В нея участваха представители и на други ангажирани институции – Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Националния осигурителен институт, Националната експертна лекарска комисия), Агенцията за хората с увреждания, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта.

 

Срещата е в отговор на решение на парламентарните комисии по здравеопазване и по труда, социалната и демографската политика от съвместното им заседание на 28 септември, с което се изисква в срок от 14 дни МТСП и МЗ да създадат междуведомствена работна група. В срок от три месеца групата трябва да изготви необходимите подзаконови нормативни промени, в които да са отразени предложенията на медицинските специалисти, пациентските и неправителствените организации с цел осигуряване на навременна и комплексна грижа за хората с увреждания и с редки заболявания.

 

„Двете работни групи ще се съпредседателстват от МЗ и МТСП. В тях ще участват членове на всички заинтересовани държавни институции, както и представители на организациите на и за хората с увреждания“, обяви зам.-министър Машова.

 

Според зам.-министър Околийски в рамките на месец могат да бъдат изведени предложения за необходимите нормативни промени, които да гарантират по-добър достъп на пациентите, особено с редки заболявания, до медицински изделия и помощни средства. Той уточни, че по проблема вече има сформирана комисия към НЗОК, която също би могла да се включи в работната група.

 

След решението на парламентарните комисии по здравеопазване и по труда, социалната и демографската политика се очаква в проекта на бюджета на НЗОК за 2024 г. да бъдат предвидени два пъти повече средства за помощни средства, приспособления и медицински изделия за хората с увреждания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. В настоящия бюджет финансовият ресурс за това перо е 38 млн. лв.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития