Новини - България

Работна група ще разделя основния пакет от допълнителния
Прочетена: 635 пъти

Не без забележки с 8 гласа "за" и 6 "против" парламентарната Комисия по здравеопазване прие проектопромените, които връщат основния и допълнителен пакет в Закона за здравното осигуряване. Условието на депутатите  от мнозинството е между първото и второто четене в пленарната зала текстовете да бъдат подробно разгледани и прецизирани от работна група с експерти от бранша.

 

Основната забележка към законопроекта, внесен от Министерството на здравеопазването, е, че борави с термини, за които липсват легални дефиниции в действащата нормативна уредба. Проблемът е, че това създава предпоставки за твърде широки тълкувания, които ще натоварят изпълнителите на медицинска помощ с отоворността да изпълняват буквата на закона, а това на свой ред може да влоши обслужването на пациентите, сподели опасенията си председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

 

Според нея, например, не е ясно какво се влага в понятието "състояние", при положение, че във всички останали актове се говори за "заболявания". Въвежда се и описание за рискови групи, в което се включват медицински диагнози, а това не отговаря на общоприетата дефиниция за тези групи. 

"Няма никакви указания и за попълването на Националната листа на чакащите и е притеснително, че в нея има онкоболни пациенти, чакащи за химиотерапия", коментира д-р Дариткова.

По думите й законопроектът има една безспорно положителна част и това са промените, които дават право на училищните лекари да изпълняват целия пакет с медицински дейности, които влизат в служебните им ангажименти. Това ще позволи на децата с хронични заболявания, заедно с тези на специфична терапия, да получават медикаментите си от училищния лекарски кабинет, без да е необходимо изрично да посещават лекуващия ги доктор.

 

Проектозаконът на този етап се подкрепя от депутатите от ГЕРБ, но против него със сигурност ще гласуват колегите им от БСП и ДПС. Критиките си обещаха да изложат по време на дебатите в пленарната зала, тъй като аргументите им отдавна са изложени в жалбата до Върховния административен съд (ВАС), заради която магистратите върнаха за редакция разделянето на здравната помощ в два пакета.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития