Новини - България

Работна група подготвя наредба за задължителното застраховане на медиците
Прочетена: 151 пъти
Снимка: Pixabay.com

Със заповед на министъра на здравеопазването е създадена работна група, която ще изготви проект за наредба за задължителното застраховане на лицата, упражняващи медицински професии. Това стана ясно от отговор на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос, зададен от народния представител от "БСП за България" проф. Георги Михайлов по време на редовния парламентнарен контрол. По думите на министър Ананиев  в състава на работната група ще бъдат включени експерти от съсловните организации на лекарите и лекарите по дентална медицина, от Комисията за финансов надзор и Асоциацията на българските застрахователи.

 

Новата наредба ще има за цел да защити медицинските специалисти от вреди, които те биха могли да нанесат на пациент, поради тежки условия на труд, високи нива на напрежение и натоварване и други, каза министър Ананиев.

 

Министърът припомни ,че Законът за здравето в чл. 189 определя необходимостта лечебните заведения задължително да застраховат лицата, които упражняват медицинска професия в тях, за вредите, които могат да настъпят вследствие на виновно неизпълнение на професионалните им задължения, като условията, редът, срокът за извършване и размерът на минималната застрахователна сума се определят с Наредба на Министерския съвет.

 

В обхвата на разработвания нормативен акт ще попадат лекари, лекари по дентална медицина, фармацевти и специалисти от професионално направление „Здравни грижи“, уточни министър Ананиев.  

 

Проектът на наредбата е на етап вътрешноведомствено съгласуване и предстои изпращане в Министерския съвет за междуведомствено съгласуване и приемане, поясни още той.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития