Новини - България

Проверяват всички тъканни банки
Прочетена: 109 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН) Росен Иванов издаде заповеди за извършване на извънредни проверки на всички тъканни банки, които вземат и съхраняват проби от пъпна връв. Причината - повишеният обществен интерес към дейността на тези лечебни заведения, които имат разрешения за дейността, съобщават от агенцията. Целта на инспекциите е да бъде проверено дали се спазват изискванията на Закона за трансплантации на органи тъкани и клетки и Наредба № 6 от 2007 г. за утвърждаване на Медицинския стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки - оборудване, квалификация на персонала, донорските досиета, редовното водене на изискуемите регистри, отчетността към ИАМН.

 

Общо 11 тъканни банки извършват дейност по вземане, експертиза и съхранение на стволови клетки от пъпна връв на територията на Република България, като 6 от тях съхраняват биологичен материал в България, а 5 в страни от Европейския съюз.

 

Крайният срок за извършване на проверките е 8 ноември, като обобщени резултати могат да се очакват в десетдневен срок след тяхното приключване.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития