Новини - Свят

Проверяват лекарство за диабет заради канцерогенна съставка
Прочетена: 523 пъти
Снимка: Pixabay.com

Здравните власти в Америка, Европа, Великобритания и Канада разследват лекарство за диабет,  приемано от милиони хора, заради подозрения, че съдържа канцерогенна съставка, съобщава Daily Mail.

 

Някои доставки на медикамента метформин в Сингапур вече са изтеглени, след като властите установили, че съдържат малки количества вещество N-нитрозодиметиламин (NDMA).  Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти във Великобритания обмисля дали да не предприеме подобно действие за лекарства в Обединеното Кралство, какъвто е Глюкофаж. Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), регулаторната агенция в Канада и Европейската агенция по лекарствата извършват същите проверки върху лекарствата в съответните пазари.

 

Съобщението за потенциалната опасност идва след като огромни количества лекарства против киселини и лошо храносмилане, включително Zantac (ранитидин), бяха спрени заради наличието на същата съставка.

 

„Нивата на N-нитрозодиметиламин, регистрирани в лекарства с метформин, са много ниски и изглежда са в или дори под диапазона, в който хората обикновено биха били изложени от други източници, включително храна и вода“, казват от Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти във Великобритания.

 

Оттам съветват пациентите да продължат да приемат лекарствата си с метформин както обикновено.

 

„Рисковете от неадекватно лечение на диабет далеч надвишават всички възможни ефекти от ниските нива на N-нитрозодиметиламин“, твърдят още от агенцията.

 

От Американската агенция по храните и лекарствата пък смятат, че 96 нанограма са "приемливи ограничения за дневен прием".  Европейската агенция по лекарствата  също съобщи, че е предупредила производителите да проверят лекарствата с метформин за наличие на канцерогенната съставка.

 

Тъй като лекарствата, съдържащи метформин, се предлагат както в Европейския съюз, така и извън него, Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти във Великобритания уточни, че работи в тясно сътрудничество с Европейската агенция по лекарствата  и други регулаторни органи, за да определи дали е необходимо да се предприемат други действия и ще продължи да се актуализира пациентите като повече информация става достъпна.

 

Според учените N-нитрозодиметиламин може да бъде токсичен за някои ензими в тялото и за ДНК, което може да доведе до мутации, причиняващи рак. Веществото не се разгражда естествено в околната среда или в човешкото тяло. В ниско количество се среща в много храни като сушени или пушени меса, риба, бира, както и тютюнев дим. Проучванията върху животни показват, че химикалът причинява рак на дебелото черво, бъбреците, стомаха. При хората обаче няма доказани случаи на рак, причинен от N-нитрозодиметиламин. Световната здравна организация (СЗО) го определя като  „вероятен“ канцероген за човека.

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития