Любопитно -

Проучване: Хората по цял свят не спят достатъчно
Прочетена: 478 пъти

Социалното напрежение принуждава хората да не спят достатъчно, което води до „глобална криза на съня”. Това потвърждават данните от ново проучване на учени от Мичиганския университет, цитирано от БГНЕС. Изследователите проследяват различните модели за спане в 100 страни. Те събрат данни за възраст, пол и количество естествена светлина, на която отделния човек е изложен.

 

„Откриваме, че социалното напрежение надделява над вечерния ни биологичен часовник, което кара хората да се бавят с лягането и така да спят по-малко”, пише в изводите на изследването.

 

Данните соча, че мъжете на средна възраст спят най-малко или по-малко от препоръчаните между 7 и 8 часа сън всяка нощ. Жените спят средно 30 минути повече от мъжете, като си лягат по-рано и стават по-рано. Според проучването, хора изложени на повече естествена светлина през деня често си лягат по-рано.

 

Средното количество ежедневен сън по света варира от минимум 7 часа и 24 минути в Сингапур и Япония до максимум 8 часа и 12 минути в Холандия. Макар разликата от 48 минути да изглежда незначителна, установява се, че само половин час по-малко спане може да има последствие върху здравето и когнитивните функции на мозъка. Възрастта се оказва най-същественият фактор за определяне на количеството сън.

 

Изследването е осъществено чрез мобилното приложение „Entrain”, пуснато през 2014 г. с идеята да помага при справяне с часова разлика при пътуване със самолет. Учените са отправили молба към 6000 потребители на приложението на над 15-годишна възраст да изпращат анонимни данни за съня си, събуждането и достъпа до светлина.

 

„Недостатъчният сън представлява непосредствена заплаха за човешкото здраве”, категорични са учените.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития