Новини - България

ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИЯТ ТЕКСТ ЗА ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ ЩЕ БЪДЕ ПРЕРАБОТЕН
Прочетена: 532 пъти

„Решения на съда не се коментират, те се изпълняват”. С тези думи здравният министър Петър Москов обяви, че екипът му ще се запознае подробно с мотивите на Конституционния съд, ще редактира оспорените текстове и отново ще ги внесе като поправки на Закона за здравното осигуряване. По този начин ще изпълни всички препоръки на магистратите, които обявиха разделянето на медицинските дейности в основен и допълнителен пакет за противоконституционно.

"От решението на съда не произтича проблем нито за здравната система, нито за пациентите. Остава в сила действието на старата Наредба № 11 (за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на здравната каса - б.р.), която винаги е била правомощие на министъра", обясни Москов.

Въпреки решението на съда, здравният министър е убеден, че разделянето на медицинските дейности в два пакета - основен и допълнителен, е нужната законова стъпка, за да се гарантира на българските граждани, че Националната здравно осигурителна каса ще заплаща пълноценно лечението им без да има нужда те да доплащат.

„Пакетите гарантират, че здравно осигурените навременно и безплатно ще получат нужния обем лечение, независимо от това дали имат възможност да доплатят лечението, което към този момент касата не плаща. Това е смисълът на разделянето на пакетите, той не е предмет на решението на съда”, категоричен е Москов.

По думите му магистратите не тълкува намеренията и целите на закона, а конкретни текстове, които логично ще подлежат на редакция.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития