Новини - България

Протестиращи: Искаме вето на мораториума; Министърът: Малък брой хора обслужват корпоративни интереси
Прочетена: 121 пъти
Снимки: Фейсбук група „НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии!“

Пациенти и лекари се обединиха днес в общ протест пред сградата на Народното събрание срещу мораториума върху плащането на нови медикаменти от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2018 г. Недоволството премина под мотото „НЕ! на Мораториума върху лекарствата и новите терапии!“, а на място протестиращите носиха плакати, гласящи: „Не налагайте вето върху здравето!“, „Вето на мораториума, а не на здравето!“, „А ти можеш ли да чакаш една година?“, "Болестта не може да чака" и др.

 

Протестиращите приветстваха решението на президента Румен Радев да наложи вето на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК за следващата година, който забранява плащането на нови лекарства през следващата година. Те призоваха депутатите да отменят спорния текст.

 

Демонстрацията бе подкрепена от омбудсмана Мая Манолова и обясни, че заради мораториума само за последните 10 дни е получила 150 жалби.

 

„За мен това е нечовешко отношение, което отнема надеждата за живот на болни български граждани. То е и дискриминационно. Никой не избира онкозаболяванията или редките болести“, каза Манолова.

 

Няколко часа след протеста в Министерството на здравеопазването бе свикан извънреден брифинг.

 

"Искам да се обърна към всички хора, които имат нужда от лечение на тежки заболявания. В момента се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които обслужват частни корпоративни интереси, манипулирайки и използвайки една много чувствителна тема - здравето на българина, в това число здравето на нашите деца", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

 

Той бе категоричен, че:

 

"Няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и по света медикаменти".

 

Кирил Ананиев посочи, че на провелия се тази седмица в Брюксел Съвет на министрите на здравеопазването повечето му колеги, са споделили опасение, че новите молекули влизат на пазара, невинаги минали през оценка на здравните технологии. Общоевропейски са притесненията относно натиска на фарма индустрията да вкара възможно най-бързо новите си молекули, за да може  максимално бързо да възстанови направените инвестиции. По тази причина голям брой европейски държави са въвели механизъм, при който в продължение на две до три години въпросните молекули се използват, без да бъдат заплащани от публичен здравен фонд.

 

Необходимо е да бъдат направени клиничните изпитвания и едва когато сме сигурни в терапевтичния ефект въпросните молекули да бъдат реимбурсирани от Касата, за да не се рискува здравето на гражданите, обясни министърът.

 

Той предупреди, че е имало случаи, в които пациенти получават сериозни травми, вследствие прилагането на нови, неизпитани лекарствени продукти:

 

"Има случаи даже, в които се стига до фатален край. Много внимателно трябва да разсъждаваме по темата за новите молекули. Трябва да търсим баланса, защото не винаги новите молекули, преди тяхното изпитване носят положителен ефект върху лечението на хората".

 

Министърът на здравеопазването се обърна и към президента като определи мотивите му, като несериозни.

 

"Аз съм писал мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на Президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята", заяви още Ананиев.

 

В заключение министърът посочи, че Позитивният лекарствен списък на България разполага с една от най-широките гами лекарства и е с доказан терапевтичен ефект, похвали за което е получил от европейските си колеги.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития