Новини - България

Протестът срещу зеления сертификат: Сблъсъци с полицаите, атака срещу журналисти и опит за щурм на парламента
Прочетена: 820 пъти

Центърът на София бе затворен днес заради организиран от партия „Възраждане“ протест пред сградата на Народното събрание срещу зеления сертификат. Основното искане на протестиращите бе за неговото премахване с мотива, че изискването за наличие на такъв ги възпрепятства да ходят на работа. Сред скандиранията се чуха и викове срещу задължителната имунизация срещу COVID-19, каквато в България нито съществува, нито има решение за въвеждането й. Появи се и спекулация, че имало нагласа от следващата учебна година да се изисква зелен сертификат от децата, за да посещават учебни занятия.

 

Участниците в протеста поискаха среща с ръководството на парламента, за да изложат исканията си, но такава не се състоя. Припомняме, че председателят на Народното събрание Никола Минчев е с COVID-19. След заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента Румен Радев в понеделник той се почувства зле и се изследва, а тестът му бе положителен. Това наложи и карантинирането на всички участниците в заседанието, включително и на министър-председателя Кирил Петков.

 

Служители на МВР пазеха обществения ред по време на целия протест. От вътрешно ведомство съобщиха, че преди началото на протестните действия са задържани двама мъже - 32-годишен, носил в себе си газово оръжие, и 53-годишен, в чийто автомобил са намерени боеприпаси и пиротехника.

 

На няколко пъти в следобедните часове напрежението ескалира и се стигна до опит да се щурмува сградата на парламента, които бяха предотвратени от полицаите. При сблъсъците пострадах деветима униформени, които бяха транспортирани в болнични заведения за преглед и оказване на медицинска помощ.

 

„За да покажат необходимостта от запазване на обществения мир, полицаите, участващи в охраната, не бяха оборудвани със защитни шлемове и щитове. Въпреки това посланието им не беше разбрано и в ранните следобедни часове се стигна до сблъсъците между пазителите на реда и част от протестиращите. От полицията беше отправен призив към участниците в протеста да изразяват мнението си мирно и без нарушаване на обществения ред“, коментират от МВР.

 

Протестиращите атакуваха вербално и физически и отразяващи митинга журналисти. Така например по време на едно от преките включвания от площада журналистка на бТВ бе бутана, дърпана и овиквана от група жени.

 

Междувременно част от депутатите на „Възраждане“ наблюдавах протеста от вътрешната страна на сградата на парламента и настояваха официалният вход да бъде отворен, за да влязат и представители на протестиращите. Стигна се и до конфликт с охраната, но вратите останаха затворени.

 

Среща на протестиращите със здравния министър

 

В следобедните часове част от протестиращите се отправиха към сградата на Министерството на здравеопазването. Там техни представители бяха поканени на среща с министър Асена Сербезова. Исканията към нея бяха да се създаде работна група от специалисти, която да излезе до две седмици със становище относно зеления сертификат и се заканиха, че ако няма резултат протестните действия ще продължат.

 

Коментарът на лидерът на „Възраждане“

 

Председателят на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов не участва в днешния протест, тъй като също е под карантина или „под домашен арест“, както сам се изрази в ефира на „Лице в лице“ по бТВ. Според него, случващото се в България е „здравен фашизъм“ и ако сега хората не се задействат срещу мерките, щели да последват масов локдаун или задължителна ваксинация.  

 

Костадинов обясни сблъсъците пред парламента с отказа за диалог на властта с протестиращите и поздрави здравния министър за това, че единствена е приела да разговаря с тях.

 

Реакцията на премиера Кирил Петков

 

Министър-председателят Кирил Петков изрази съжаление, че заради наложената му карантина не е успял да отиде при скандиращите пред Народното събрание. Но е готов да чуе идеите им още този петък, когато се очаква наложената му изолация да отпадне, се казва в информация разпространена до медиите от правителствената информационна служба.

 

„Кирил Петков за пореден път заяви, че приема и уважава правото на всеки да протестира. Не приема, обаче, фактът, че предварително обявеният като мирен, протестът се е превърнал в опит за нахлуване в сградата на парламента. Опит, при чието овладяване пострадаха и служители на реда. Министър-председателят беше категоричен, че на прага на петата ковид вълна, отмяна на зеления сертификат не може да бъде направена. Единственият начин щетите от пандемията да бъдат ограничени е масовата ваксинация, подчерта отново премиерът“, посочват още от правителствената пресслужба.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития