Новини - България

Променят Наредбата за медицинската експертиза
Прочетена: 801 пъти

Проект на нова Наредба за медицинската експертиза е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.

 

"С приемането й ще бъде отстранен още един порок от наследения нормативен хаос в МЗ", посочват от пресцентъра на министерството.

"Причините, които налагат приемането на нова наредба за медицинската експертиза са свързани със съдебното оспорване на действащата наредба, при което съдът установи нарушение на административно-производствените правила при изработване на наредбата, а именно – не са обявени мотиви на електронната страница на Министерство на здравеопазването при публикуване на проекта на наредба през 2009 г. Отменянето на тази наредба отчасти или в нейната цялост е със значителни неблагоприятни последици предвид обстоятелството, че тя е с много голям обхват на приложение и на практика засяга цялото население на страната", отбелязва служебният министър д-р Илко Семерджиев в свой доклад към проектонаредбата.

Приемането и прилагането на наредбата засяга широк кръг заинтересовани страни, върху които нормативният акт ще има пряко въздействие – освидетелстваните, осигурителите, Националния осигурителен институт, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и органите на медицинската експертиза на работоспособността, се отбелязва още в доклада.

 

От решенията на органите на медицинската експертиза зависят редица права на пациентите в трудовата и социалната сфера. Затова прецизността и обосноваността на регламентите в наредбата за медицинската експертиза са много важни и от гледна точка на целесъобразността на ползването на тези привилегии и придобивки със социален характер или свързани с упражняването на труд. В този смисъл наредбата осигурява много права на хората и липсата й означава невъзможност те да се възползват от тях, посочва документът.

 

Наредбата за медицинската експертиза запазва правата на хората с увреждания. Не се създават нови регулаторни режими и не се засягат съществуващи режими и услуги, допълват от здравното министерство.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития