Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Прокурор Иван Гешев за акцията в онкоболниците: Проблемът е системен, МЗ да предприеме мерки
Прочетена: 121 пъти
Снимка: МВР

Вчера при акцията на Специализираната прокуратура и ГДБОП са присъствали представители на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Институцията също ще предприеме действия, свързани с констатираните проблеми в двете специализирани онкоболници. Очакват се и превантивни мерки от страна на Министерството на здравеопазването.  Това стана ясно от думите на заместник-главния прокурор Иван Гешев на брифинга в Специализираната прокуратура днес следобед. 

 

"Какво значение има, че ние сме хванали едни хора, които крадат лекарства. Министерството на здравеопазването трябва да вземе превантивни мерки, защото проблемът е системен. Факт е, че не можем да преценим те колко време са работили преди момента, в който ги заловим и какви щети са нанесли на здравето на хората. Някой ще бъде осъден, няма лошо, но трябва да има превантивна дейност това да не се случва", категоричен бе прокурор Гешев.  

 

По неговите думи парите, които са изкарани по тази схема не са от значение, защото по-важно е  здравето на хората. Той изрази мнение, че в конкретната ситуация не може да се говори за изолиран случай.   

 

"Трябват неотложни комплексни мерки, защото това е не само наказателно-правен проблем.  Това е икономически и социален проблем", каза представителят на държавното обвинение и подчерта, че тези мерки трябва да станат факт с усилията на законодателната власт и на Министерството на здравеопазването. 

 

Прокурор Гешев информира още, че предстоят работни срещи с представители на здравното министерство, на които ще бъде поставена за обсъждане темата за адекватната превенция на престъпления като констатираните при спецакцията в двете онкоболници.   

 

На брифинга зам-директорът на ГДБОП Стефан Джолев посочи, че информацията за злоупотребите с лекарства в двете онкологични лечебни заведения е постъпила преди около година и развързката е настъпила след много усилия и професионална работа на специалистите от отделите "Корупция" и "Разследване" в  дирекцията.    





Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития