Новини - България

Производители и вносители на медицински изделия в България учредиха асоциация
Прочетена: 180 пъти
Снимки: МедТех България

Днес, 29 септември, на специално събитие в София официално беше представена МедТех България – асоциация на производителите и доставчици на медицински изделия. Тя има за цел да защитава човешкото здраве и човешкия живот, като съдейства за осигуряване на лесен и свободен достъп до качествени медицински изделия и технологии за профилактика, диагностика и лечение на българските пациенти. 

 

По време на събитието бяха представени основните приоритети, мисия, цели и задачи на организацията, а специален гост беше главният изпълнителен директор на MedTech Europe – Оливър Бисаза.

 

„Бих искал да приветствам МедТех България в семейството на МедТех Европа. Целта на нашата организация е да направим иновативните медицински технологии достъпни за повече хора, като същевременно помогнем на здравните системи да станат по-устойчиви. Мисията ни е да допринесем активно за промяна на политиките в Европейския съюз по отношение на здравеопазването, да бъдем доверен партньор и да насърчим прилагането на най-високи етични стандарти при взаимодействието между индустрията, пациентите и здравните институции“, каза той. 

 

Представянето бе открито от председателя на МедТех България Цвета Йоцова. Тя  заяви, че Асоциацията е учредена поради нуждата от качествено и достъпно здравеопазване, кореспондиращо с водещите новости в света на медицинските изделия и технологии.

 

“Основната ни цел е да съдействаме за подобряване на здравните системи и регулации, осигуряването на българския пациент на бърз и лесен достъп до висококачествени медицински изделия и гарантирано добро, включително цифрово здравеопазване. Ще се стремим към сътрудничество с глобални партньори, като търсим взаимодействие с медицинската общност, както у нас, така и по света. МедТех България стана най-младият пълноправен член на MedTech Europe, което е голямо признание за нашата организация и подкрепа за дейността ни, но и отговорност за спазване на високите изисквания и стандарти. Ще се ангажираме да подпомагаме членовете си и други представители от общия и частния сектор с цел намиране на общи решения за предизвикателствата в областта на научните изследвания и иновациите в медицинските изделия и технологии. Планираме и регулярно да организираме образователни инициативи за популяризиране на новостите в областта на медицинските изделия и технологии“, допълни тя.

 

Невена Николова, член на Управителния съвет на Медтех България и  представител на Хартманн – Рико представи новия Регламент за медицинските изделия.

 

„През април 2017 г. Европейският парламент прие нов Регламент за медицинските изделия в Европейския съюз. Целта му е да осъвремени действащото законодателство в страните членки, да гарантира безопасността на пациентите, свободната търговия в целия съюз и да осигури  своевременно достигане до пациентите. Чрез него може да се осигури прозрачност и проследимост в целия ЕС чрез по-строги изисквания за техническата документация, тестването на изделията, опаковките и проследяването на изделията след пускането им на пазара. Предстои много работа на всички – производители, доставчици, институции, лечебни заведения, за да внедрим новия Регламент и да действаме заедно в интерес на пациента. Съществува възможност някои от производителите да преразгледат портфолиото си и да се откажат от част от изделията, но основната цел на промяната, през която ще преминем, е да дадем на пациентите достъп до най-модерните и добри медицински изделия", каза Невена Николова. 

 

Дигитализацията в здравеопазването също е сред важните теми, към която МедТех България ще насочи усилията си.

 

„През последните десетилетия технологиите в здравеопазването се развиват толкова бързо, че често не може да ги догоним. Това се отнася не само за лекарствените терапии, но и за медицинските изделия. Дигитализацията вече ни позволява да създаваме персонализирани планове за лечение, да анализираме огромно количество данни, а това от своя страна да подпомага процеса на откриване и усъвършенстване на лечението на пациентите. Цифровото здравеопазване води до спестяване на разходи, чрез намаляване на ненужни изследвания или повторни хоспитализации и рационализиране на административни процеси. Каква е ролята на МедТех България? Една от целите на нашата Асоциация е да предостави насоки и обучение на здравните специалисти относно приемането и използването на цифрови здравни технологии. Ще създаваме и предлагаме програми за обучение и насоки за най-добри практики, за да помогнат на практикуващите да разберат как ефективно да интегрират тези технологии в своите клинични работни процеси“, каза Кирил Вълчев, представител на Хелткеър С.

 

Д-р Александър Мичев, зам.-председател на Медтех България и представител на Медтроник България изнесе данни на Евростат, според които, разходите за медицински изделия са около 7.6% от разходите за здраве в Европа, което е приблизително 110 млрд. лв., като тенденцията е тези сума да нараства.

 

„За съжаление в България само веднъж годишно Националната здравноосигурителна каса отваря процедура за подаване на заявления от страна на компаниите, вносители и производители на медицински изделия, за реимбурсация на техните продукти. На този етап над половината от съвременните терапии изискват доплащане от страна на пациента – в някои случаи дори до 50%. Целта на Асоциацията е да подаде ръка на здравните институции и всички страни, участващи в процеса на одобрение, финансиране и прилагане на медицинските изделия , за да може заедно да осигурим на българския пациент нормален достъп до  съвременни терапии, като намалим процента на доплащане", каза той.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития