Новини - България

Прогнозите сочат: След 5 години у нас няма да има физикални медици
Прочетена: 925 пъти
Снимка: Pixabay.com

Едва 4% от специалистите по физикална и рехабилитационна медицина у нас са на възраст между 31 и 40 години, а 70% от гилдията е на възраст между 50 и 70 години. 14% от тези специалисти работят и след като са навършили 70 години. Това означава, че само след 5 години броят на лекарите от тази специалност ще намелее рязко и у нас няма да има кой да поеме работата в болничната и извънболничната помощ в тази област. За това алармираха днес физикални медици по време на Осмия Национален конгрес по физикалн и рехабилитационна медицина.

 

Специалността е силно дискриминирана и факторите тя да остава встрани като маргинализирана област са много, стана ясно по време на дискусиите. Лошите условия на труд, ниското заплащане, трудното сработване с други клинични специалности на места са обективни пречки млади хора да искат да специализират. Ето защо е необходимо вникване в ситуацията от страна на управляващите, категорична бе проф. Елена Илиева – зам.-председател на Асоциацията по физикална и рехабилитационна медицина (АФРМ)  и преподавател в Медицински университет в Пловдив.

 

Друг неблагопроятен фактор – регионалните диспропорции, бе представен в доклада на председателката на асоциацията д-р Татяна Ангелова. В две области нa страната – Търговище и Кърджали няма разкрито нито едно легло за физикално лечение и рехабилитация. Три области – Видин, Ловеч и Разград, разполагат с по 10 легла. В същото време има области, в които леглата достигат до 900.

 

Подобен дисбаланс вреди изключително много на пациентите. По тази причина трябва да бъдат търсени пътища той да бъде преодолян, единодушни бяха от асоциацията.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития