Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Проф. Тодор Кантарджиев: Създаде се погрешно впечатление, че включването на ваксината срещу варицела предстои
Прочетена: 148 пъти
Снимка: Стоп кадър - БНТ

"В последно време има едно много голямо неразбиране по темата за включването на ваксината срещу варицела в задължителния имунизационен календар на страната. Създаде се впечатлението, че то предстои едва ли не веднага и е сигурно, че ще стане факт още от 1 януари 2019 г. А истината е, че в момента у нас няма регистрирани такива ваксини и трябва да се изчака тази процедура, която не е кратка."

 

Това заяви пред Redmedia директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев във връзка с подписката срещу въвеждането на вакцината. По неговите думи преведено на обикновен език този факт означава, че тази ваксина може да влезе в Националния имунизационен календар най-рано след 2020 - 2021 г.

 

"Комисията, на която съм председател - тя се нарича Експертен консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката при Министерството на здравеопазването,  се обърна към Катедрата по инфекциозни болести с молба да даде  становище трябва ли ни тази ваксина, под каква форма и при каква схема на приложение да бъде включена, ако е необходимо", уточни проф. Кантарджиев. 

 

Според него има няколко варианта за финансиране на ваксината. Първият е хората, които имат желание, да си я закупуват сами със собствени средства. Ваксината струва около 50 лв., а това не е малка сума за един човек, изрази мнение специалистът. Другата възможност е това да става чрез реимбурсация от Здравната каса, допълни той. 

 

"Най-разумното би било обаче да се прецени дали ваксината да се включи в календара, дали да се прилага самостоятелно монокомпонентната или в състава на 4-компонентната, на каква възраст трябва да става това. Все пак, отново ще подчертая, че до този момент нямаме регистрирана ваксина срещу варицела от нито един вид", посочи проф. Кантарджиев. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития