Новини - България

Проф. Татяна Бенишева: Клиницистите да разработят ръководство за приложение на биоподобните лекарства
Прочетена: 561 пъти
Снимка: Pixabay.com

Биоподобните лекарства ще навлизат все по-широко в клиничната практика, по тази причина е важно да имаме национален консенсус за заменяемост, в който да бъдат описани принципите и препоръчителното поведение на лекарите, които назначават такива терапии. Това мнение изрази проф. Татяна Бенишева, преподавател във Факултета по обществено здраве по време дискусиите в рамките на обучителния семинар на Българската асоциация за лекарствена информация (БАЛИ), който се проведе в столицата. По думите на проф. Бенишева националните здравни системи в цял свят вече се изправят пред необходимостта от адекватен баланс между оригиналните референтни биологични лекарства и биоподобните, а това е един сложен процес, който изисква много добро познаване на възможностите и рисковете за пациента.

 

„Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръчва всяка страна да реши по свой собствен начин въпросите, свързани с взаимозаменяемостта на биологичните и биоподобните продукти. Това се прави с цел недопускане на неправилно „превключване“ (switching), което може да се окаже неподходящо за конкретния пациент“, обясни проф. Бенишева.

 

В допълнение тя посочи, че страни като Великобритания е Германия вече са създали свои собствени ръководства в тази област и апелира лекарската гилдия у нас до последва този пример. Според специалистката, изборът по принцип е предоставен на лекуващия лекар, но той трябва да разполага с ясна и точна информация, каквато се съдържа в добре подготвените национални ръководства.

 

По обобщени данни, световният пазар на биоподобни лекарствени продукти в последните години е спестил приблизително 20% от средствата, които се изразходват за оригинални биологични лекарства. В същото време прогнозите сочат, че до 2020 г. в света ще бъдат похарчени близо 33 млрд. долара за биоподобни лекарства. Най-честите сфери на приложение на тези терапии са онкологията, хематологията и ревмтологията. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития