Интервю -

Проф. Татяна Бенишева: Изключва се възможността новите лекарства да се прилагат на сляпо
Прочетена: 648 пъти
Снимка: Pixabay.com

Решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) да ограничи прилагането на 13 иновативни лекарства и да съсредоточи употребата им само в няколко университетски клиники в София, Пловдив и Варна очаквано предизвика разнопосочни реакции и от пациенти, и от лекари. Това бе поводът да потърсим експертното мнение на проф. Татяна Бенишева, която бе ръководител на НСЦРЛ, а в момента е председател на Българската асоциация по лекарствена информация.


 

Проф. Бенишева, как ще коментирате решението на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) да регламентира право единствено на университетските  онкологични клиники в София, Пловдив и Варна да прилагат лечение на ограничен брой пациенти – 20, с 13 иновативни онкологични лекарствени продукта?

 

- Очевидно, броят на пациентите е заложен на 20, тъй като е съобразен със самата информация за лекарствените продукти. Взети са били предвид данните за епидемиологията на всяко заболяване, като решението се основава на базата на обобщена епидемиологична справка, очевидно заложена в оценките на досието и оценките на здравните технологии.Според Вас не е ли това ограничение на правото на болните да се лекуват в избрано от тях лечебно заведение?

 

  - Не, не е ограничение. Такава терапия се налага от широк кръг лекарски екипи, които вземат решение дали тя е показана и може да се прилага. Дори и в кратките характеристики на лекарствените продукти е препоръчано висококвалифицирани екипи да изписват тази терапия, тя да се провежда под строг лекарски контрол, а специалистите, ангажирани в терапевтичния процес да имат дългогодишен опит и експертиза в даденото заболяване.

 

Също така искам да подчертая, че повечето от тези лекарства са свързани с генетични тестове, които едва ли могат да се направят в цялата страна. Реално те ще се правят във водещи генетични лаборатории в столицата. По този начин се изключва възможността тези лекарства да бъдат прилагани на сляпо и да се експериментира с даден медикамент и с пациента.

 

Също така не намирате ли, че мярката в някаква степен говори за подценяване на възможностите на специалистите по медицинска онкология/химиотерапия да прилагат нови лекарства?

 

- Не, не е подценяване. По принцип не се изключва възможността лечебното заведение да закупи тези лекарства за собствена сметка. Очевидно, ако има сериозна препоръка от страна на лекарски екип, той ще намери начин да лекува пациента с такова лекарство дори и в провинцията. Ще припомня, че тези лекарства са разрешени за употреба в цялата страна и това може да се случи. Все пак трябва да оценяваме жеста, че мораториумът на практика беше отменен и тези лекарства останаха. Така се даде известна опция на пациентите да бъдат лекувани, която преди отмяната от парламента, гласувана на 20 декември 2017 г., не съществуваше.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития