Новини - България

Проф. Сербезова: Тази вълна на COVID-19 няма да повтори предишните
Прочетена: 875 пъти
Снимка: МЗ

„Тази вълна няма да повтори това, което наблюдавахме при предишните вълни. По тази причина ежедневно ще бъде извършвана комплексна оценка на база данните, които са натрупани в Националната здравно-информационна система, както и математическо моделиране – опит за прогнозиране на това как ще протече вълната. В анализа ще бъдат включени не само заболяемостта на 100 хил. души и смъртността от COVID-19, но и заетостта на леглата, в т.ч. продължителността на тази заетост. Ключов показател ще бъде и обезпечеността с медицински персонал, който да полага грижи за болните. Това ще са факторите за преминаване от едни към други противоепидемични мерки.“

 

Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на среща с директорите на столичните лечебни заведения за болнична помощ,  главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. На срещата е обсъдена готовността за справяне с нарастващото натоварване върху болниците, с оглед навлизането на страната ни в петата вълна на пандемията. Дискутирани са обезпечеността с болнични легла, възможността за разкриване на допълнителни такива за лечение на пациенти с COVID-19, в т.ч. за интензивно и консервативно лечение. Акцент е поставен и върху това, че медицинските грижи за всички пациенти, които не са заразени с коронавирусна инфекция, също трябва да бъдат гарантирани.

 

Проф. Сербезова увери директорите на столичните болници, че държавата е осигурила всички необходими лекарствени продукти за лечението на пациентите с COVID-19.

 

Пред журналисти министърът коментира, че в рамките на днешния ден се очаква да бъде издадена заповедта, с която продължителността на карантината и изолацията ще бъде съкратена.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития