Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Проф. Николай Данчев: До 2020 г. 50% от терапиите ще бъдат с биологични лекарства
Прочетена: 229 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Всяка година в света навлизат 11 - 13 нови биологични молекули, като европейската тенденция е насочена към улесняване на достъпа на гражданите да лечение с тях. В същото време в Европа се отчита фактора време и се предприемат необходимите мерки тези терапии да навлязат в клиничната практика бързо и  без излишно забавяне."

 

Това заяви проф. Николай Данчев, предсадател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НЦСРЛП) по време на дискусията в рамките на петия национален Бизнес Форум Фарма „Икономика на здравето – новите предизвикателства”. Събитието, организирано  от сп. „Мениджър“ в партньорство с Национална пациентска организация (НПО), се проведе вчера в гр. София.

 

До 2020 г. пргнозата е, че 50% от терапиите в света ще бъдат с биологични лекарства. допълни още той. В същото време, припомни проф. Данчев, сме изправени и пред алтернативата да включваме по-често в лечебния процес и биоподобни лекарства. 

 

"Само през 2017 г. Европейската агенция по лекарствата е регистрирала по взаимната процедура 17 биоподобни лекарствени продукта, 3 от тях са от най-разходоемките молекули", уточни проф. Данчев.

 

В допълнение той даде пример с тирозин-киназния инхибитор иматиниб, използван и у нас. След навлизането на генеричния продукт, цената на една опаковка е спаднала 10 пъти - от 6000 - 7000 лв., тя вече е 600 - 700 лв.

 

"Тъй като преминаването от оригинален биологичен медикамент на генеричен има някои особености, в някои европейски страни бе създадена нормативна уредба, регулираща този процес. Ние нямаме такава и може би е редно да се помисли за създаването й", каза проф. Данчев.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития