Новини - България

Проф. Мария Стаевска остава начело на алергологичното дружество
Прочетена: 961 пъти
Снимка: БДА

Проф. д-р Мария Стаевска е преизбрана за председател на Българското дружество по алергология (БДА). Това стана по време на Есенните алергологични дни, в рамките на които се проведе отчетно-изборно събрание на дружеството. 

 

От организацията припомнят, че проф. Стаевска завършва медицина във ВМИ - София през 1991 г., магистър е по здравен мениджмънт, има придобита специалност по вътрешни болести, по клинична алергология. Специализирала е във Франция и Полша. От 2017 г. проф. Стаевска е началник на Клиниката по клинична алергология към Александровска болница. Научните й интереси са в областта на хроничната уртикария и наследствения ангиоедем. Автор и съавтор е на повече от 80 научни публикации в страната и чужбина. Това е вторият мандат на проф. Стаевска начело на дружеството като първият е за периода 2019 - 2022 г.

 

За зам.-председател на БДА е избрана д-р Силвия Новакова. Тя завършва медицина във Висшия медицински институт в Пловдив. Има придобити специалности „Детски болести”, „Клинична алергология”. Алерголог в УМБАЛ „Св. Георги” в гр. Пловдив. Активно работи в областта на единния дихателен път, инструменти за оценка на клиничен изход от лечение, епидемиология на алергични заболявания. Автор на научни публикации в български и чуждестранни издания, включително и с международни екипи.

 

За членове на управителния съвет на Българското дружество по алергология са избрани д-р Симеон Узунов, д-р Денислава Недева и доц. д-р Анна Валериева. Д-р Борислава Крушева е преизбрана за секретар, а д-р Цветелина Лазарова - за касиер на дружеството. 

 

Есенните алергологични дни в Пловдив събраха над 150 участници, членове на Българското дружество по алергология, алерголози, гост-лектори, специалисти гастроентеролози, пулмолози,  специалисти по здравни грижи.  В научната програма са включени над 30 презентации и доклади, свързани с лечението и терапиите на бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, атопичния дерматит, ХОББ, уртикария, лечение на ринити и риносинузити, алергия към домашни микрокърлежи. Форумът постави акцент върху климатичните промени на планетата, които пряко въздействат върху бариерната защита и стимулират алергичните заболявания. Фокусът в част от презентациите беше върху въглеродния отпечатък, който оставя всяка човешка дейност, включително и лечението на пациентите, затова участниците във форума засадиха дръвчета на територията на община Пловдив и така изразиха своята подкрепа за опазването на околната среда. 





Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития