Новини - България

Проф. Мария Стаевска: Климатичните промени стимулират алергичните заболявания
Прочетена: 100 пъти
Снимки: БДА

Повече от 150 алерголози, членове на Българското дружество по алергология (БДА), офталмолози, дерматолози, ринолози гост-лектори взеха участие в  V-та Национална конференция: Пролетни алергологични дни, която се проведе в Казанлък, съобщават от дружеството. 

 

В научната програма бяха включени над 35 презентации и доклади, свързани с лечението и терапиите на тежката бронхиалната астма, наследствения ангиоедем, ХОББ, уртикария, лечение на ринити със специален фокус върху офталмологията, дерматологията, ринологията и венерологията.

 

Председателят на БДА проф. д-р Мария Стаевска при откриването на форума припомни, че климатичните промени стимулират алергичните заболявания и покани д-р Силвия Новакова, заместник-председател на БДА да припомни как Българското дружество по алергология посади няколко дървета, сред които и една японска вишня по време на Есенните алергологични дни 2022 г. в Пловдив. Символизмът при засаждането на японските вишни сакура е опазването на околната среда чрез съзерцание и постигане на хармония между човека и природата. В Казанлък беше поставен акцент върху глобалното затопляне на планетата и „задъхването“ на природата, както и е при пациентите с астма (от гръцки ἅσθμα, ásthma – задъхване) и алерголозите като гилдия единодушно намерат смисъл във влагането на усилия в подкрепа на по-чиста и по-здрава околна среда, която да повиши качеството на живот на пациентите. 

 

В Казанлък проф. Стаевска съобщи и още една новина  за обновения сайт на Българското алергологично дружество  www.allergy-society.bg,  достъпен както за специалистите, така и за пациентите.  Обновяването е дело на д-р Пламена Новакова, която започна презентацията си със старата английска сватбена традиция от викторианската епоха “Нещо ново, нещо назаем, нещо синьо…”, която символично носи късмет за новото начинание.

 

При откриването на Пролетните алергологични дни първата пленарна лекция поднесе проф. д-р Захарий Кръстев от УМБАЛ “Иван Рилски”. С приятна доза хумор и сериозни научни доказателства той говори за “Митът пробиотици”. Д-р Стефка Евтимова, с две клинични специалности – педиатрия и алергология и клинична имунология, говори в своята презентация „Подценяван ли е алергичният ринит в детска възраст?“. Какво е алергологията днес и какво е мястото на алерголозите на фона на климатичните промени и все по-нездравата околна среда, тези въпроси постави председателят на дружеството проф. Стаевска, които присъстват и в повечето научни доклади. 

 

Традиция за пролетните и есенните алергологични конференции е, че винаги има и отделен симпозиум, който се изнася от друга медицинска специалност. Гостуваха вече пулмолози, гастроентеролози, дерматолози. На V-та Национална конференция в Казанлък гости бяха офталмолози - също специалност, с която алергологията има допирни точки. Лекции изнесоха проф. Александър Оскар за алергичен конюнктивит и неговата диференциална диагноза в детска възраст и проф. Ива Петкова за същия проблем при възрастни. Представените лекции провокираха оживена и много интересна дискусия - алерголозите имаха възможност да обсъждат с именитите гости проблеми от практиката. Проведе се и допълнителна работна среща с дерматолози озаглавена: “Дерматология и венерология за алерголози”, в която бе обърнато внимание на спецификите в анатомията и хистологията на кожата и на патологичните процеси в нея, на обривните единици  на общите проблеми в областта на венерологията.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития