Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Проф. Камен Плочев: В момента здравната каса плаща за бутикова стока, а получава стандарт „Илиянци“
Прочетена: 375 пъти
Снимка: БГНЕС

Ако бъде избран за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), проф. Камен Плочев обеща строга политика на разходите за болнична помощ, извеждане на по-голям брой дейности в извънболничната, отпадане на направленията за специалист на хартиен носител преди въвеждането на електронна здравна карта, както и корекции в лимитите за лабораторни, образни и други изследвания. Целта е да бъдат разширени възможностите за качествена диагностика и лечение на доболнично ниво. Това заяви той по време но изслушването си в парламентарната здравна комисия днес.

"Много съществено е да се разбере, че НЗОК не е банкомат, нито гише за изплащане на чекове, а пълноправен участник при договарянето на медицински услуги и заплаща само за договорени количества при договорено качество", подчерта проф. Плочев.

В тази връзка той обеща да ограничи до минимум писмата до Надзорния съвет за „оправяне на управленски грешки“, чиято истинска цел е искане на пари извън договореното.

 

"Днес и НЗОК, и районните каси са затрупани от писма на ръководители на болници, в които те искат още пари, но ние няма да допуснем други плащания извън вече договорените и то при съответстващо качество", посочи кандидатът за управител и илюстрира казаното с кратко и много колоритно обобщение:

„В момента касата плаща за бутикова стока, а получава стандарт „Илиянци“.

В отговор на молбата на депутата от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски да поясни какво точно има предвид, проф. Плочев каза, че не може един болен да има достъп до професор още в същия ден, а друг болен, който се намира в Бургас и се нуждае от образно изследване със скенер, да бъде отпращан с аргумента, че болницата няма финансова възможност да го изследва и по тази причина, той ще трябва да дойде след две седмици.

 „Всеки участник в този бизнес казва – аз работя за пари и печалбата е незаменим компонент от цялостната ми дейност. Ние от фонда обаче казваме – тези пари не са наши, не можем да ги даваме на играчи, които не могат и не искат да си правят сметката”, катерогичен бе проф. Плочев.

Той посочи също така, че ще изисква от болниците, с които фондът работи, да публикуват на официалните си електронни страници конкретните данни за извършената от тях дейност с ясно посочване на сумите за приходи и разходи за обслужваните пациенти и цялостната дейност. 

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития