Коментари -

Проф. Камен Плочев – самотният воин на честта
Прочетена: 953 пъти
Снимка: БГНЕС

Той застана на трибуната на Народното събрание и с открит поглед  и вдигнато чело заяви на депутатите, че е готов да се оттегли веднага, ако усети натиск и опити за влияние, които са в разрез със собствените му разбирания за морал. Така с гласовете на 205 народни представители на един от най-ветровитите постове в държавата застана 66-годишен инфекционист, със солидна военна, клинична и академична кариера, женен от близо половин век, с две деца и един внук, както сам той се представи преди няколко дни в парламентарната здравна комисия.

 

Сам по себе си фактът, че медикът с пагони приема предизвикателството да оглави здравоноосигурителния фонд, който оперира с 3,5 млрд.лв. годишно, априрори се прие като изненада за депутатите. По време на обсъжданията в пленарна зала днес не му беше спестено съмнението, че като човек, посветил се на най-хуманната професия и на науката същевременно, едва ли ще съумее да се справи с бюджета на касата. На което той остроумно отговори с въпрос:

„Знаете ли защо Исак Нютон бил избран да отговаря за кралската хазна? Защото е спрял порочната практика сребърните монети от хазната да се изтъркват и от тях да се отделя прах, който после е бил продаван. Нютон предложил те да бъдат изсичани назъбени, за да си личи, ако е имало опит да бъдат търкани. Така че в учените има потенциал да мислят нестандартно и може да се получи нещо и да се помогне“шеговито обясни професорът на депутатите решението си да  трудната задача.

В същия ведър тон изрази подкрепата си депутатът от ГЕРБ д-р Христо Грудев:

„Не се притеснявайте от цифрите. Разликата между управлението на семейния бюджет, на клиниката, която сте ръководили и на Здравната каса е само в нулите."

Д-р Грудев прикани колегите си за гласуват „за“ кандидатурата на проф. Плочев по колоритен начин:

„Той приема върху своя здрав войнишки гръб тежката отговорност за НЗОК, подкрепете го.“

Нотка на реализъм и здрава конкретика внесе изказването на депутатката от ДПС д-р Нигяр Джафер. Тя призова всички първо да си отговорят на въпроса какво се случва със здравноосигурителния модел у нас, със системата, която би трябвало да отговори на очакванията на българските граждани и да организира дейността си на основата на принципите на солидарността и на справедливостта. "Какво подобрихме, като прехвърлихме избора на управител в Народното събрание", риторично попита д-р Джафер и изрази притеснение от факта, че на институцията е отнет обществения характер, след като преди години тя се е ръководела от общо събрание, управителен съвет и контролен съвет. Връщането на публичния модел на обществения фонд тя определи като сериозна необходимост и заяви, че одържавяването на касата, централизирането и администрирането не са довели до някакво положителна промяна и фондът генерира дефицит. Депутатката даде висока оценка на намерението на проф. Плочев да създаде звено за анализи и му препоръча да каже истината за финансовото състояние на институцията.

 

В подобен тон бе издържано и изказването на депутата от ДПС д-р Хасан Адемов, който се спря на ограничените правомощия на управителя и посочи, че човекът на този пост носи голяма отговорност, но има право само на съвещателен глас в Надзорния съвет на фонда. Министър Петров да помисли за възможността да бъдат преразгледани правомощията на управителя, призова д-р Адемов.

 

И депутатите от парламентарната група „БСП за България“ Славчо Велков и Спас Панчев, дадоха подкрепата си за на проф. Плочев, а левият депутат доц. Георги Йорданов не подмина факта, че кандидатурата му е единствената и това само по себе си доказва, колко сериозни са проблемите в здравеопазването ни.

 

Огромната отговорност, която поема новият управител в момента на тежък финансов недостиг намери място като акцент и в изказването на депутата от „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски. Той обаче препоръча на проф. Плочев да намери начин да разреши въпроса с надлимитната дейност на болниците, която е изработена и проверена.

 

Няма да подпиша нищо незаконно и ще ви безпокоя често, заяви кратко и ясно намеренията си проф. Плочев. "Вече съм заставал на парламентарната трибуна като номиниран за лекар, на когото вярват българските пациенти и ще се радвам да застана отново на нея, но като лекар, на когото вярват българските депутати", каза още проф. Плочев и добави:  

„Всичко трябва да се направи така, че болните де не почувстват някои различия между НЗОК, Министерството на здравеопазването или депутатите.“

Като самотен воин на честта той пое своя кръст в момент, в който политическият консенсус е очевидно необходим, за да може здравната система да функционира и да върви напред.

„Подводните камъни не са в НЗОК, те са в системата на здравеопазването. Те са заложени най-вече в това, че здравето, което за мен е най-голямата ценност, е превърнато в търговия, а всяко търговско дружество се стреми да печели. Тук трябва да обърнем философията на системата“, коментира  минути след избора военният медик в кулоарите на парламента в отговор на въпроси  на журналистите.

И с това даде знак, че не крие своето верую, нито желанието си да промени нещата към по-добро. Даде и знак, че не му липсва смелост да тръгне по трудния път с подадена ръка към институциите, което само по себе си е залог за малко повече оптимизъм. И в същото време сигнал към обществото, че новият управител на Здравната каса заслужава да му бъде даден кредит на доверие, не само защото това е практиката в цивилизованите държави, а и защото той очевидно има куража да казва истината на глас – тук и сега.  

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития