Новини - България

Проф. Камен Плочев от ВМА е единствената кандидатура за шеф на НЗОК
Прочетена: 360 пъти

Проф. Камен Плочев е кандидатурата на управляващите за поста управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Номинацията е съвместна на парламентарните групи на ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Няма други постъпили кандидатури в определения срок, който изтече вчера в 18 часа, потвърди пред Redmedia председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Според процедурните правила, на 26 юли изтича срокът, в който кандидатът трябва да бъде изслушан в комисията, след което кандидатурата му ще бъде подложена на гласуване в пленарната зала.

 

Проф. Камен Плочев е роден през 1951 г. Висшето си образование получава през 1975 г. в Медицински университет – София (тогава Медицинска академия). Работи като преподавател по инфекциозни болести и епидемиология във Военномедицинска академия (ВМА), където е последователно зам.-началник на Инфекциозна клиника, а по-късно ръководител на Центъра по имунология и Клиниката по инфекциозни болести. Специализира е във водещи научно-изследователски центрове в Белгия, Германия и Холандия. Научните интереси на проф. Плочев са в областта на инфектологията, имунологията и изследванията върху СПИН. Член е на авторитетни международни организации като Международното СПИН-общество и Международната асоциация по клетъчен анализ, както и на Европейското дружество по инфекциозни болест и микробиология.   

 

Според чл. 19, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване управителят на НЗОК може да бъде лице, което отговаря на следните изисквания: има придобито висше образование с образователно-квалификационна степен "магистър"; има минимум три години професионален опит в областта на управлението на здравеопазването, банковото, застрахователното или осигурителното дело.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития