Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Проф. Камен Плочев да бъде предсрочно освободен, реши здравната комисия
Прочетена: 147 пъти

С 11 гласа "за", 7 "против" и без въздържали се днес парламентарната Комисия по здравеопазването приe проект за решение за предсрочното освобождаване на проф. Камен Плочев от длъжността "управител" на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Предложението бе внесено от председателя на комисията д-р Даниела Дариткова и предизвика кратки полемики след депутатите. 

 

Доц. Георги Йорданов от Парламентарната група "БСП за България" предложи проф. Плочев да не бъде освобождаван от длъжност поради това, че остават само десетина дни от срока, за който той е уведомил в писмото си, че ще отсъства поради необходимост от продължаване на лечението. Депутатът изрази мнение, че преди да вземат решение, народните представители от комисията трябва да се запознаят със състоянието на проф. Плочев. В отговор д-р Даниела Дариткова попита доц. Йорданов как точно смята, че това може да се осъществи - чрез преглед или по някакъв друг начин.

 

От името на ДПС народният представител д-р Нигяр Джафер заяви, че партията й е взела решение да не гласува нито "за", нито "против", нито "въздържал се", защото е очаквала по-скоро нови идеи от управляващите и дебат по същество за здравната реформа, за новия здравноосигурителен модел, но тези очаквания все така си остават неизпълнени.

 

"Напускането на проф. Плочев е просто един фрагмент от безизходицата в здравеопазването. Парадоксът е, че колкото по-консенсусно вземаме решение, толкова по-бързо назначеният от нас управител напуска поста", каза д-р Джафер, визирайки избора на проф. Плочев преди няколко месеца с рекордно мнозинство от гласовете на депутатите от всички политически сили. 

 

Депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов репликира д-р Джафер и определи позицията на ДПС като опит да се политизира един здравен проблем по един много интелигентен начин. Д-р Иванов призова ДПС, ако действително има идеи за реформи, да ги предложи по съответния начин - като внесе законопроекти, като организира дискусии и т.н. Депутатът призова да не се спекулира повече с темата за здравословното състояние на проф. Плочев, тъй като заболяването му е от години и изисква продължително и сериозно лечение.

 

Подобна теза изрази и депутатът от "БСП за България" проф. Георги Михайлов. Той също призова дебатът около оставката на проф. Плочев да не се проточва дълго, защото всяко отлагане е излишно и неуместно. Все пак в изказването си проф. Михайлов изрази мнение, че бързото оттегляне на проф. Плочев толкова скоро след като той застана на поста навежда на хипотезата, че зад тази оставка се крият други причини извън неговото от години съществуващо заболяване. 

 

Интересна бе тезата на вицепрезидента на КНСБ и пресдседател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) д-р Иван Кокалов. Той бе категоричен, че ако наистина се искат промени, то това трябва да стане в посока на начина, по който се избира управител на Здравната каса, т.е.п изборът да не е в ръцете на парламента. Д-р Кокалов също подкрепи предложението проф. Плочев да бъде освободен от поста си. 

 

В крайна сметка депутатите одобриха проекта за решение, предложен от д-р Даниела Дариткова. Той ще бъде изпратен на народните представители и оттук насетне оставката на управителя, представянето на нови кандидатури за поста и гласуването за нов управител на НЗОК остава в техните ръце. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития