Новини - България

Проф. Иво Петров е "Лекар на годината 2022"
Прочетена: 792 пъти
Снимка: БЛС

На 19 октомври, Деня на българския лекар, Български лекарски съюз връчи престижните награди на медицинската гилдия за 2022 г.  

 

Званието „Лекар на годината 2022" получи проф. д-р Иво Петров - кардиолог, визионер, общественик, спасител на сърца и хиляди човешки животи.  Носителят на приза Лекар на годината за 2022 година има четири специалности - вътрешни болести, кардиология, инвазивна кардиология и ангиология. Той е първият инвазивен кардиолог в света, който имплантира ендопротеза на дете с аортна дисекация. Извършва първата процедура каротидно стентиране и тромбекстракция на съдове на мозъка за лечение на мозъчен инсулт у нас. Пионер в имплантирането на бифуркационни стентове при сложна патология на артериите на сърцето. Извършва първата у нас операция по имплантиране на MitraClip на 83-годишен пациент с митрална инсуфициенция. Идеолог и председател на Национален съвет по кардиопулмонална ресусцитация. Тазгодишният носител на Приза „Лекар на годината" е основен инициатор за създаване и приемане на Национална стратегия за обучение на населението за даване на първа помощ от случайни свидетели при пациенти със сърдечен арест. По негова идея, Столична община стартира проект за инсталиране на автоматични външни дефибрилатори във всички институции, където се събират повече хора. До момента са инсталирани 5 в метрото, а преди дни проф. Петров връчи на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков автоматичен външен дефибрилатор. 

 

Проф. Петров благодари на гилдията и на своите учители за високото отличие. Лекарят на 2022-ра година подчерта, че лекарите и държавата могат много повече, а обществото има дълг към своите лечители. "Символът на нашата професия е помощ а на нашето общество трябва да е взаимопомощ", каза проф. Петров. 

 

Наградата му беше връчена от президента г-н Румен Радев, който благодари на лекарите за всеотдайността и грижата за здравето на българина и призова присъстващите да мислят заедно как да се постигне това, което цялото обществото заслужава. "Държава много Ви дължи, особено на младите лeкари, като специализации, възнаграждение", каза Румен Радев и допълни, че лекарите са сред тези, които дават вяра, че в България може да има благотворителна инициатива, на която българите да имат доверия, а именно „Българската Коледа". 

 

Лекарската гилдия отличи със специално отличие двама млади лекари, които това лято при кошмарен инцидент на АМ „Тракия" със сръбски автобус, пълен с деца, помогнаха самоотвержено и не допуснаха да има жертви.  Омбудсманът проф. Диана Ковачева връчи специално отличие „За висок професионализъм и доблест" на д-р Антон Елкин – съдов хирург в болница „Тракия" гр. Стара Загора. Другият отличен д-р Христо Стефанов, който живее и работи в Норвегия, ще получи наградата в навечерието на Коледните празници. 

 

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров поздрави гостите на церемонията и цялата лекарска гилдия, че въпреки трудностите,  продължават да отстоявате професията и да работят упорито. Д-р Маджаров връчи наградите на младите надежди в категорията „Ти си нашето бъдеще". Носителите за 2022 година са: 

 

1.            Д-р Петя Баликова  

2.            Д-р Божидар Христов 

3.            Д-р Калоян Чилингиров  

4.            Д-р Мартин Мартинов 

5.            Д-р Славяна Ушева 

6.            Д-р Преслав Петков  

7.            Д-р Мариела Василева-Славeва  

 

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев награди отличените в категорията за "Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация". Това са: 

 

1.            Доц. Илко Плачков, д.м. 

2.            Д-р Георги Сакакушев 

3.            Акад. Тройчо Троев, д.м.н. 

 

Петима са носителите на приза "Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники" , а отличията им връчи проф. Христо Шивачев – зам. -председател на БЛС.  

 

1.            Доц. Петко Карагьозов, д.м. 

2.            Доц. Борислав Чаушев, д.м. 

3.            Проф. Благой Маринов, д.м. 

4.            Полк. проф. Даниел Костов 

5.            Доц. Теодор Атанасов 

 

Зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов отличи победителите в категорията   "Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност".  

 

1.            Проф. Димитричка Близнакова, д.м. 

2.            Доц. Ивелин Такоров, д.м. 

3.            Проф. Диляна Вичева, д.м. 

4.            Проф. Константин Чернев, д.м.н. 

5.            Д-р Николай Мойнов 

 

По традиция, по предложение на Районните лекарски колегии, бяха отличени лекари от страната доказали професионализма си. Главният секретар на БЛС д-р Валентин Пеев връчи отличия на: 

 

1.            РЛК Кърджали – д-р Димитър Ковачев 

2.            РЛК Търговище – д-р Тихомир Папуров 

3.            РЛК Добрич – д-р Искрен Димитров 

4.            РЛК Габрово – д-р Недка Радкова-Дечева 

5.            РЛК Враца – д-р Петя Йорданова 

6.            РЛК Монтана – д-р Малвина Петрова 

 

Тази година ръководството на Български лекарски съюз реши да прегърне една от най-благородните каузи у нас - „Българската Коледа" и призова всички гости и участници в церемонията да се включат в благотворителната инициатива. В залите на Националния исторически музeй бяха обознaчени местата за дарения,  а за благородния дарителски жест бяха дадени специално изработени значки на Български лекарски съюз. 

 

Сред официалните гости на събитието бяха г-н Румен Радев- презiдент на Р България, проф. Диана Ковачева - Омбудсман на Р България, д-р Асен Меджидиев- служебен министър на здравеопазването, Дончо Барбалов – зам.- кмет на София. На церемонията присъстваха носители на титлата „Лекар на годината", представители на сдруженията на частни, областни и университетски болници, на академичната общност, стоматолози, фармацевти, пациентски организации, БЧК, както и още много партньори и приятели на лекарския съюз. Кристина Газиева, репортер в bTV Media Group , с много чар и усмивка води церемонията „Лекар на годината 2022". 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития