Новини - България

Проф. Ивайло Търнев: Трябва да има отделна наредба за здравните медиатори
Прочетена: 1443 пъти
Снимка: Redmedia.bg

"Здравните медиатори се утвърдиха с добрата си работа през последните години. Това, което липсва обаче, е ясна нормативна уредба за тяхната дейност."

 

Това заяви вчера пред народните представители от парламентарната Комисия по здравеопазването проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата".

 

Пред депутатите проф.Търнев посочи, че вече има сигнали за трудности и конфликти с местната власт и този процес обикновено ескалира преди местни избори. По думите на проф. Търнев, наскоро е имало драстичен случай на уволнение на здравен медиатор с 11-годишна практика и доказани професионални качества поради неразбирателства с кмета. 

 

"Трябва да има отделна наредба, която регламентира тяхната дейност. Това обаче означава, че са неообходими промени в Закона за здравето, които да направят възможно създаването на отделен подзаконов нормативен акт, който ясно да разписва начина на избор и назначаване на здравните медиатори, тяхната дейност и функции, както и мониторирането на дейността им", категоричен бе проф. Търнев.

 

Той допълни още, че вижда разбиране и съдействие в сегашния екип на Министерството на здравеопазването и се надява в крайна сметка да се предприемат необходимите действия в тази насока. 

 

В момента у нас работят на терен 230 здравни медиатори, които оказват помощ и подкрепа на нуждаещите се от малцинствени групи в 117 общини на страната.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития