Новини - България

Проф. Илко Гетов: Ценовият коридор подейства и без да е влизал в сила
Прочетена: 375 пъти

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред Redmedia за проектопостановлението на Министерски съвет, изготвено от Министерството на здравопазването, за тотална отмяна на т. нар. ценови коридор за лекарствата в аптеките.

 

От 1 януари 2017 г. той трябва да фиксира таван на доплащането от страна на пациентите така, че те да не дават повече от 60% от референтната (т. е. най-ниската) стойност на медикаментите. С мотива, че ще затрудни бизнеса и може да провокира оттегляне на продукти от пазара, здравното министерство предлага правителството да одобри премахването на ценовия коридор още преди той да е влязъл в сила.

 

 

Проф. Гетов, подкрепя ли Българският фармацевтичен съюз така направеното предложение?

 

- Крайно време беше това да се случи. Ние се борим за отлагането и пълното отпадане на ценовия коридор от декември миналата година и считаме, че мярката е абсолютно навременна. Коридорът създава висок риск да затрудни достъпа на пациентите до лечение и да преобърне цялата система. Освен това от 1 януари 2017-а ще бъде въведена и 100%-та реимбурсация за есенциална хипертония и натрупването на две такива мерки от един и същи момент става много сложно за управление в аптеката.

 

Пациентите обаче няма ли да се окажат потърпевши, защото отмяната на ценовия коридор касае доплащането за лекарства от джоба им?

 

- Всъщност, много малък процент от лекарствата влизаха в този коридор, защото мярката вече изпълни своето предназначение. В рамките на една цяла година Съветът по цени и реимбурсиране намаляваше цените на продуктите, фирмите се съобразяваха с този коридор и предлагаха нови цени. Затова мярката и без да е влизала в сила изигра своята роля. Лекарствата, които остават извън коридора са може би около 5% от всички на пазара. 

 

Това не е ли в ущърб на фирмите, които са "влезли" в коридора, без да е имало нужда?

 

- Цените на лекарствата са строго регулиран сектор и компаниите вероятно са си направили сметката. Но за нас отпадането е абсолютно навременна мярка, много правилна, съобразена с особеностите на българския пазар.

 

С каква друга мярка може да се замени ценовият коридор?

 

- Тази мярка би могла да бъде заменена с генеричното заместване така, както беше предвидено в промените в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина, които не се случиха по стечение на обстоятелствата. Ако на мястото на ценовия коридор бъде въведено генеричното заместване, пациентите ще бъдат възможно най-облекчени. Доплащането ще бъде най-ниско, защото промените въвеждат изискването, когато е предписан референтен медикамент, т. е. този, който касата реимбурсира в най-висока степен, да не може да бъде заменян.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития