Интервю -

Проф. Илко Гетов: Проблемът с паралелния износ продължава и през 2017-а
Прочетена: 880 пъти

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред Redmedia за равносметката за 2016 година.


 

Проф. Гетов, с какво ще запомните отминалата вече 2016 година?

 

- Годината беше доста напрегната за фармацевтичния сектор по няколко причини. Първо, заради направените многобройни предложения, които не бяха приложени на практика – ценовият коридор, идеята за пръстов отпечатък в аптеките, 100%-та реимбурсация на лекарствата за есенциална хипертония... Всички тези идеи трябваше предварително да бъдат обсъдени с нас, за да не създават смут и напрежение сред фармацевтите. Иначе основният проблем за сектора през 2016 г. беше липсата на каквато и да е регулация за паралелния износ на медикаменти. И към момента продължава проблемът с наличността и достъпа до скъпоструващи лекарства на българските пациенти.  

 

Можете ли да откроите позитиви за сектора от стартиралите преди две години реформи?

 

- Един от най-големите позитиви, които искам да подчертая, е въвеждането на арбитражните комисии за членовете на Българския фармацевтичен съюз. Тези комисии са добра платформа за публичен диалог и чудесен подход за решаване на споровете между фармацевтите и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), тъй като повечето от конфликтите не стигат до съдебно обжалване, което пести време и средства.  

 

Другото голямо постижение е, че успяхме да въведем с промени в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите още една мярка за намаляване на административната тежест. Вече централно Управителният съвет на БФС предоставя удостоверение за членския статус на магистър-фармацевтите, които кандидатстват за издаване на лицензия за работа с наркотични вещества.

 

Какво очаквате от следващия екип на Министерството на здравеопазването в сферата на фармацията?  

 

- Очаквам този екип да работи в рамките на едно нормално регулярно правителство, за да продължат реформите. Имам предвид  пакета от нови мерки в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина. Много се надявам, че който и да е следващият здравен министър, ще седнем и в дух на диалог ще обсъдим всичко, което е предложено, ще направим промени и окончателният вариант ще бъде придвижен до Народното събрание. Текстовете, касаещи клиничните изпитвания, паралелния износ, регулацията на аптеките, спешно се нуждаят от промени.  

 

Появиха се опасения, че този законопроект може да остане в историята след смяната на управляващата власт ...

 

- В определени аспекти това няма как да се случи, защото промените в регулацията на клиничните изпитвания, например, се налагат поради приет нов регламент на ниво Европейски съюз, който влиза в сила от месец май 2017 година.

 

А кои са промените, които трябва да останат в историята?  

 

- Тези, които бяха прекалено иновативни и неприемливи за съсловието, поради което възбудиха големи дебати и противопоставяне. Такива са предвижданите мобилни аптеки и денонощния график за работа на аптеките на областно ниво там, където няма разкрита денонощна аптека. Това са все неща, които няколко пъти призовахме внимателно да бъдат обсъдени с оглед практическата възможност за тяхното въвеждане.

 

Какво си пожелавате през новата 2017 година?

 

- Тази година Българският фармацевтичен съюз ще чества своята 10-годишнина и предстоящите месеци ще бъдат посветени на този юбилей. Затова си пожелавам да имаме повече поводи за радост. Разбира се, надявам се също така годината да бъде добра по отношение на работата ни с касата, въпреки противоречията, с които я посрещнахме.  

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития