Новини - България

Проф. Илко Гетов: Лекарственият пазар работи в несигурна среда
Прочетена: 389 пъти

Без въведен ценови коридор за доплащането на лекарства от пациентите и без достатъчно ясни регламенти що е дефицит и недостиг на медикаменти в страната, участниците на пазара работят в неизвестна и несигурна среда. Така коментира пред БНР актуалната ситуация в страната председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

"Крайно време е да се даде дефиниция какво е липса, дефицит, недостиг на лекарства. В нормалните държави има т.нар. основен списък с лекарства  - за основните заболявания, без които системата не може да работи. В нашия позитивен списък има около 3 хиляди лекарства, а по света има около 80 хиляди. Трябва да подберем 200-300-400 лекарства, които да са във всяка болница и да бъде гарантирана тяхната доставка", заяви проф. Гетов.

По думите му отложеното за 1 януари 2017 г. въвеждане на ценовия коридор от 60% при доплащането за лекарства от пациентите по предложение на Министерството на здравеопазването ще доведе до смущения и паника сред участниците на пазара на лекарства.

 

Освен това всички ще трябва да се съобразят и със световната тенденция за навлане на все по-нови и по-скъпи терапии, което кара част от производителите на по-евтините аналози да преразглеждат присъствието си на международните пазари. 

"Непрекъснатият натиск за намаляване на цените, малкият пазар, неплатежоспособността на населението, ограничените ресурси на НЗОК в сферата на лекарствата, нестабилността на нормативните промени – всичко това е огромен комплекс от фактори, които предопределят решението на всеки производител дали има или не интерес да продава, да предлага едно лекарство на българския пазар", обясни проф. Гетов.

Но все пак България не може да остане изолирана от световната тенденция за навлизане на нови лекарствени молекули и иновативни терапии. От следващата година българските пациенти ще имат достъп до 10 иновативни медикамента, информира председателят на фармацевтичния съюз.

 

Цялото интервю с него в ефира на БНР можете да слушате ТУК.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития