Новини - България

Проф. Георги Михайлов за болничните бюджети: Трябва ли въобще да съществува понятието лимити?
Прочетена: 249 пъти

Отпадането на лимитите със сигурност е тема, която заслужава да бъде предмет на обсъждане. Същественото обаче е това да става на основата на много внимателен анализ, който отчита характеристиките на потока обслужвани пациенти. Това каза пред Remedia онкохематологът проф. Георги Михайлов и депутат от Парламентарната група на "БСП за България" по повод идеята за отпадането на лимитите в бюджетите на някои болници.   

 

Според него, големият въпрос е дали понятието лимити въобще трябва да съществува, при наличието на свободно движение на пациенти и липсата на ограничения. Проф. Михайлов даде пример с онкологичните и онкохематологичните лечебни заведения, които и сега  работят без лимити, но с бюджети формирани на исторически принцип.

„В тези болници се извършват редица високотехнологични дейности на пациенти със сериозни заболявания, които изискват огромен финансов ресурс. В Специализираната болница за лечение на онкохематологични заболявания например има една процедура за имунологични и генетични изследвания. Когато се появи необходимост по нея да се приемат повече болни, те, разбира се, се приемат, но това вкарва болницата в още по-големи разходи, които са за нейна сметка“, обясни  онкохематологът. 

Наблюденията на проф. Михайлов върху цялата болнична система показвали, че най-много пациенти, които представляват най-тежките случаи, попадат в университетските и областните болници по едни и същи клинични пътеки.

Тези лечебни заведения работят в постоянно, перманентно напрежение от недостиг на средства, а поемат най-тежкия поток от болни. Разбира се, че като политическа сила ще участваме в обсъждането на темата за лимитите, тя е еднакво важна и за лекари, и за пациенти, обобщи проф. Георги Михайлов.     

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития