Новини - България

Проф. Генчо Начев: Всяка трансплантация спасява живота на поне 7 човека
Прочетена: 311 пъти

Около 1000 души чакат за трансплантация на различни органи в България, като 25 от тях се нуждаят от ново сърце. Това обяви пред журналисти директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по повод Европейския ден на донора.

 

В Европа чакащите за такава операция са 87 000, а всеки ден умират 16 души поради липса на донори, стана ясно още от изнесените данни.

"Трансплантацията е изпитание за семействата на донорите, тъй като в моменти на най-голяма мъка те трябва да проявят изключителна смелост, жертвоготовност и милосърдие, за да помогнат на поне седем човека и да смекчат страданията на много други", каза проф. Начев.

Иначе, самата трансплантация е съвсем рутинна дейност, която може да се изпълнява от всеки хирург. 

"Аз имах щастието да съм част от екипа на първата трансплантация на сърце у нас. Първата, която аз извърших, като шеф на трансплантационния екип, бе през 1986 г.", каза още проф. Начев.

Той изтъкна и приноса на проф. Александър Чирков, направил първата трансплантация на сърце в Югоизточна Европа преди 30 години. По програмата, разработена от проф. Чирков, са направени още 6 трансплантации, но след това тя е спряна. Възстановена е през 2003 г. и оттогава са трансплантирани 48 души.

 

Целта на общественото отбелязване на Европейския ден на органното донорство и трансплантация е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и представяне на информация, за да се подтикне обществото към вземане на информирано лечение за органно донорство.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития