Новини - В медиите

Проф. Генчо Начев пред БНТ: Разочарован съм от случващото се в МУ-София
Прочетена: 550 пъти

До известна степен напрежението в Медицинския университет в София се подклажда отвън, защото взаимоотношенията във висшето училище винаги са били водени от академизма. Това обяви в ефира на БНТ председателят на Общото събрание и директор на кардиологичната болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев.

 

Това е неговата първа публична изява седмица след злополучното заседание на 11 октомври, когато действащият ректор проф. Вихра Миланова беше отзована, а на нейно място беше издигнат проф. Виктор Златков.

"Самият аз съм много учуден. Не си спомням някога да е имало агресия. Винаги е имало противопоставяне на идеи, никога не е бил един кандидатът за ректор, както беше последния път с проф. Миланова и с проф. Златков – винаги е имало двама кандидати, те са имали привърженици и опоненти, винаги е имало различни идеи, имало е сблъсък на идеи, но винаги е имало академичност. Никога не се е позволявало тонът да надхвърли допустимия и проблемите, които е имало в институцията, да се изнасят навън. Аз съм доста разочарован от това, което се случва", коментира проф. Начев.

По думите му законността на проведеното Общо събрание продължава да е под въпрос, защото казусът остава в компетентостите на съда. 

"Аз получих в един запечатан плик искане за свикване на Общо събрание със съответен дневен ред от 124 членове на Общото събрание – със синьо мастило, трите имена, научните звания и подписите им. Оттам нататък имаше жалба до Административен съд – София град от проф. Миланова, един пък като физическо лице и един път – в качеството й на ректор, по отношение законността на поканата за свикване на това събрание; Административният съд – София град остави без разглеждане жалбата като недопустима с оглед обстоятелството, че поканата за свикване не е индивидуален административен акт и тя не подлежи на съдебен контрол. След това имаше жалба до ВАС, чието определение потвърди определението на градския съд", уточни още той. 

Проф. Начев потвърди, че е подписал заповедта за освобождоването на проф. Миланова от поста ректор, защото това влиза в задълженията му като председател на Общото събрание.

"След като се представи протокол от избора и доклад на председателя на изборната комисия, председателят трябва съответно да освободи и да назначи следващия ректор. (...) Колкото до законността на свикването, в края на краищата, когато говорим за законност, трябва да се знае, че съдът има последната дума. Останалото е донякъде спекулация", поясни проф. Начев.

 

Цялото интервю с него можете да гледате ТУК.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития