Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Проф. Димитър Терзииванов: Монографията за биотехнологичните лекарства дава цялостен поглед върху създаването на терапиите
Прочетена: 789 пъти

„Голямото предимство на първата за страната ни монография „Биотехнологичните лекарства – от лабораторията до пациента“ е, че дава възможност на студентите, както медици, така и фармацевти, да погледнат този многопластов проблем „създаване на ново лекарство“ в цялата му сложност. Т.е. още от идеята за съответната бъдеща полезна лекарствена молекула до нейната реализация и прилагането й в реални терапевтични условия“

Това казва проф. Димитър Терзииванов, съавтор и редактор на изданието. Той обясни, че авторският колектив е имал за цел да създаде книга, която да даде възможност на студентите и особено тези, които са откривателски настроени, да търсят и да намират отговори на едно и също място.

„Разбира се, за да се реализира тази идея, която за мен  е много съществена от гледна точка на подготовката на бъдещите фармацевти и лекари, които ще се занимават и с изследователска работа в тази област, беше да се конструира един колектив от единомишленици, които да могат да приемат и другото виждане, а не само своето собствено виждане, тъй като в такива учебници или книги, където са много авторите, обикновено е трудно да се намери едно единно звучене. Моя личен страх беше книгата да не бъде на кръпки – всяка глава да е сама за себе си без да хвърля мост към другите глави“, добави проф. Терзииванов.

Той добави, че лично се е стремял всяка една глава да препраща концептуален мост към следващите, така че да се възбужда любопитството на читателя и да го кара да погледне и в някоя друга глава.

 

Вижте какво още каза проф. Терзииванов ТУК.





Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития