Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Проф. Борис Богов: Чрез персонализираната медицина отиваме към медицина на бъдещето
Прочетена: 957 пъти

На персонализираната медицина се залага изключително много в последните години, защото чрез нея отиваме към медицина на бъдещето. Това казва проф. Борис Богов, който е съавтор на първата за страната ни монография по темата – „„Биотехнологичните лекарства – от лабораторията до пациента“.

„Става въпрос за медицина на отделния индивид, която се съобразява с неговите индивидуални характеристики, качества, генетичен код, ако щете, което би спомогнало в бъдеще да има т. нар. таргетна терапия, да се избягват терапии, които са от чисто химичен характер, лекарства, които имат въздействие върху различни органи – да не кажа върху повечето органи. Таргетната терапия, включвайки персонализираната медицина, играе ролята на точното оръжие, точния изстрел на точното място. В превод това означава, че с персонализираната медицина се цели избягване на всякакъв род странични ефекти на терапията и премахване на всякакъв вид странични допълнителни ефекти, които оказват неблагоприятно въздействие върху основното заболяване“, каза проф. Богов.

По думите му към днешна дата персонализираната медицина има най-голям обхват в лечението на раковите заболявания – в онкологията и онкохематологията, но все повече навлиза и в другите клинични специалности, като нефрологията.

 

Вижте какво още каза проф. Богов ТУК.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития