Новини - България

Проф. Андрей Кехайов: Нужен е сериозен вътрешно съсловен дебат по проблемите в естетичната медицина
Прочетена: 84 пъти

Необходим е сериозен вътрешно съсловен дебат за решаване на проблемите с регулацията в естетичната медицина, използвайки и добрите европейски, и световни практики. Това заяви проф. д-р Андрей Кехайов, председател на Югоизточния европейски медицински форум на кръгла маса посветена на „Регулациите в естетичната медицина", организирана в рамките на конгреса iCAMP 2023. Събитието се проведе в рамките на два дни в София. На форума бяха дискутирани актуални въпроси, с основен фокус естетическата медицина. В събитието участваха още представители от Българският лекарски съюз, неправителствени организации и бизнеса.

 

„Връщам в годините, когато бях председател на Български лекарски съюз. Тогава чрез Закона за здравето, работехме активно, за да въведем правила за добра медицинска практика. Те бяха изработени и зададени като стандарти за всяка специалност", посочи проф. Кехайов.

 

По думите му тези елементи са обединени в Националния рамков договор, а първите регулации за цени и обеми са заложени в клиничните пътеки. Той допълни още, че в годините те се развиваха и постигането на баланса в интересите на съсловието е много трудно постижимо, защото всеки иска да наложи от неговата гледна точка определени норми.

 

„Ролята на националните институции, в това число Български лекарски съюз, Министерство на здравеопазването и всички асоциации е да се развиват и усъвършенстват, да търсят равенството, защото правилата и стандартите се променят, както динамично се изменя медицината", подчерта проф. Кехайов. 

 

„Тази година през септември в Солун ще проведем 12-ия поред конгрес на лекарите от Югоизточна Европа", акцентира проф. Кехайов.

 

Той уточни, че в предстоящото издание на събитието е включена и дерматологията по препоръка на Балканското дружество по дерматология и редица лекари работещи в тази специалност. Конгресът ще бъде акредитиран и за участие в него ще присъстват много европейски и световни институции.

 

„Той ще бъде широк, интердисциплинарен форум, на който ще бъдат обсъдени въпросите за допълнителната квалификация и обучението. Открит форум, за открит дебат, за всички лекари по различни специалности", разясни проф. Кехайов.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития