Новини - България

Продължителността на живота у нас е с около 15% по-ниска от средната за Европа
Прочетена: 149 пъти
Снимка: Александровска болница

В България сърдечната смъртност е 65-66% от общата смъртност, а 80% от случаите са свързани с артериалната хипертония. Продължителността на живота у нас е с около 15% по-ниска от средната за Европа, като в 70-80% от случаите това се дължи на сърдечносъдовите заболявания. Данните са обявени на пресконференция в Александровска болница по повод откриването на първия за България център на HISPA в лечебното заведение.

 

HISPA (HYPERTENSION, INFARCTION and STROKE PREVENTION ASSOCIATION) е централно- и източноевропейска неправителствена организация, която има изградена мрежа от центрове в страните от Централна и Източна Европа за навременна профилактика, диагностика, лечение и проследяване на хора с повишен сърдечно-съдов риск, а също и на комплицирани сърдечно-съдови пациенти.

„До сега в България не е съществувал център на HISPA, но официалните статистически данни показват трайна тенденция за нарастване на сърдечносъдовата смъртност и на смъртността от мозъчен инсулт у нас. В последните години се наблюдава известно снижаване на смъртността от сърдечен инфаркт в резултат от въведеното в България модерно лечение на острия коронарен синдром в разкритите в страната лаборатории за инвазивна диагностика и лечение, каквато имаме и ние“, обясни доц. Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника в Александровска болница.

Поради високата честота на сърдечносъдовите заболявания, за които съществува ефективна профилактика и съвременно лечение и високото професионално ниво на специалистите в кардиологичната клиника на „Александровска“, HISPA базира българския център в лечебното заведение, който официално ще бъде открит на 25 март 2017г. с научна програма.

 

Той ще представлява функционален експертен център за обучение, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти със сърдечни заболявания.

 

Центровете на HISPA развиват многоспектърна образователна, лечебно-диагностична и научно-изследователска дейност и имат за цел да постигнат информираност на обществото за ССЗ,  да оказват методична помощ на лекари и пациенти, както и да обучат голям брой специалисти, в т.ч. медицински сестри, в избора на най-правилния подход за редукция на общия сърдечносъдов риск, като се започне с профилактиката и с индивидуализирана терапевтична стратегия за всеки отделен пациент.

 

До момента центровете на HISPA са 42, разкрити в Сърбия, Хърватия, Черна гора и Босна. България е петата държава, в която HISPA създава център. Предстои мрежата да се разрасне в Беларус, Русия, Казахстан, Азербайджан, Грузия.   

 

Информацията за пациентите от всички страни се обединява в електронни регистри, разделени по групи: за диабетици, за деца с артериална хипертония, за пациенти с инфаркт, с предсърдно мъждене и др., което позволява да се анализира здравния статус и поведение на високо рисковите групи и да се улеснят научните изследователи, които се профилират по-тясно в специалността, подчерта проф. Небойша Ташич, ръководител на Сърдечно-съдов изследователски център към Сърдечно-съдов институт „Дединьe” в Белград, Сърбия.

 

Доц. Василев допълни, че идеята на Центъра е клиниката да преустанови  кампаниите с безплатни прегледи и пациентите да могат всеки ден да разчитат на внимание и грижа. Симулациите ще бъдат ограничени със скриниг листа, чрез която ще се определя тежестта на заболяването и степента на риска от сърдечно-съдов инцидент.

 

HISPA насърчава политиките и практиките в болничното здравеопазване, свързани с подобряване на болничната помощ, на ефективността на здравните услуги и човешкия ресурс. Тя представлява своите членове в европейското пространство и стимулира участието им в различни новативни програми, проекти и партньорства.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития