Новини - България

Продължават Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка до 2024 г.
Прочетена: 132 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Правителството прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка 2021 - 2024 г., съобщават от Министерски съвет Основните дейности на Националната програма са насочени към продължаване на широката информационна кампания за значимостта на рак на маточната шийка и възможностите за първична профилактика чрез имунизация, заплатена с публични средства, чрез идентифициране, консултиране и обхващане с имунизацията срещу човешки папилома вирус на момичета между 10 и 13-годишна възраст.

 

Данните за 2018 г. показват, че заболяемостта от рак на маточната шийка за България е 28.7 на 100 000 жени, при средна за Европа - 13.4 на 100 000 жени.

 

Пътят за намаляване както на заболяемостта, така и на смъртността от рак на маточната шийка, е профилактиката. Профилактичните ваксини срещу рак на маточната шийка притежават над 90% ефикасност.   

 

Министерският съвет прие Решение за приемане и на Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 г. в Република България, 2021-2025 г. Програмата е продължение на действаща в периода 2015 - 2020 г. Националната програма. Целта е трайно подобряване на оралното здраве на децата до 18-годишна възраст. Изпълнители на програмата са лекари по дентална медицина, в партньорство с Националния център по обществено здраве и анализи, регионалните здравни инспекции и факултетите по дентална медицина.

 

Продължаването на програмата за следващ петгодишен период ще даде възможност за повишаване информираността на населението за профилактика на оралните заболявания и подобряване знанията и уменията на децата за опазване на оралното им здраве, както и до по-нататъшно намаляване разпространението на зъбния кариес, при възрастовите групи с извършено силанизиране.

 

 

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития