Новини - България

Продължават безплатните прегледи за влажна дегенерация на макулата
Прочетена: 370 пъти
Снимка: Pixabay.com

Поради големият интерес след стартирането на кампанията за безплатни прегледи за влажна дегенерация на макулата, свързана с възрастта и диабетния макулен едем, продължават записванията в офталмологични клиники в страната. Новите дати са от 29-ти до 10 юли, съобщават организаторите.

 

График на безплатните прегледите за периода 29 юни- 10 юли:

 

•    МБАЛ „Света София“, гр. София, бул. „България“ № 104.
Прегледите ще се проведат от 29 юни (понеделник) до 03 юли (петък), с предварително записване  на тел.: 02/ 8184623.

 

•    МЦ по офталмология „Ресбиомед“,гр. София, ул. „Алдомировска“ № 144.
Прегледите ще се проведат от 06 юли (понеделник) до 10 юли (петък), с предварително записване  на тел.: 02 80 81 888 или 0879 600 290.

 

•    Очна клиника „Луксор“, гр.Пловдив, бул. „България“ №  47А.
Прегледите ще се проведат 26 юни (петък) от 08.30 до 12.30 и от 14:00 до 17:30 ч., с предварително записване на тел.: 0877 881 115.

 

•    Очна клиника „Света Петка“,гр.Варна, ул. Проф. Д-р Георги Георгиев № 4.
Прегледите ще се проведат на  24 юни (сряда) и 1 юли (сряда). С предварително записване на телефон: 0895 448203.

 

Направление по НЗОК не се изисква.


Безплатните прегледи са част от стартиралата през изминалата година информационна кампания за профилактика на зрението, „Зрението е всичко! Прегледай се!“, организирана от Портал на пациента и Байер България. Заболяванията на ретината са сериозен здравен и социален проблем.

 

Диабетният макулен едем (ДME) е заболяване, което застрашава зрението и може да доведе до постоянната му загуба.  ДME е усложнение на диабетна ретинопатия. Приблизително 11% от пациентите с диабет са заболели от диабетна ретинопатия. Задебеляването на макулата намалява зрителната острота, яснотата и замъглява зрението.

 

Рискови фактори са: продължителност и вид на диабета, хипергликемия, дислипидемия, хипертония и др. Тревожната статистика сочи, че до 50% от пациентите с диабет не изследват очите си или се диагностицират твърде късно.

 

Влажната дегенерация на макулата, свързана с възрастта (ВДМ) засяга над 30 милиона души по света и е основна причина за слепота при хора над 50-годишна възраст в индустриално развитите страни. Хората, страдащи от ВДМ, срещат трудности при ежедневни дейности като четене, шофиране, разпознаване на лица. ВДМ има две форми – суха и влажна, като и двете засягат макулата – частта от окото, отговорна за централното зрение. При около 10% - 15% от хората със суха ВДМ, състоянието прогресира до влажна ВДМ. Ако влажната ВДМ не бъде лекувана, поради образуването на нови, неправилно функциониращи съдове в ретината, това може да доведе до кръвоизливи и разрушаване на клетките отговорни за зрението и загубата му.

 

Важно е, че днес вече има няколко ефективни терапии за ВДМ, чрез които пациентите се връщат към нормалния си, пълноценен живот. От 1 април тази година иновативните терапии за ВДМ и ДМЕ са безплатни за пациентите в България.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития