Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Пробив: Създадоха за пръв път в лаборатория бели дробове
Прочетена: 319 пъти
Снимка: The University of Texas Medical Branch

Изследователи от Медицинския клон на Тексаския университет публикуваха научна статия в списание Science Translational Medicine, в която съобщават, че благодарение на биоинженерството са създали в лабораторни условия бели дробове, които са успешно трансплантирани в прасета. Това се случва за първи път, а резултатите са повече от обещаващи. Дробовете са трансплантирани на 4 прасета, които дишат нормално след интервенцията.

 

В продължение на два месеца след трансплантациите учените наблюдават животните. На този етап не се откриват признаци на отхвърляне на органите от страна на имунната система на прасетата.  Все пак учените продължават да изучават дългосрочната жизнеспособност на органите.

 

Учените смятат, че ако всичко се развива нормално, то до 5-10 години биха могли да създадат в лабораторни условия бели дробове, които да се трансплантират в хора, пише Science Alert. Така създадените чрез биоинженерство дробове могат да изместят изцяло необходимостта от търсене на донори, което ще превърне списъците на чакащите за трансплантация в история.

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития