Новини - България

Пристрастеността към социалните мрежи може да ни докара шизофрения
Прочетена: 1035 пъти
Снимка: Ppixabay.com

„В следващите десетилетия депресията ще бъде на първо място по заболеваемост за целия свят. Причината за това е загубата на живия контакт между хората, който се опосредства чрез социалните мрежи и чрез интернет пространството, чрез мобилните приложения и т.н. Все повече и повече навлизаме във виртуален свят, във виртуално съществуване.“

 

Това каза в интервю за Redmedia доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). По думите му с масовото използване на технологиите и социалните мрежи хората губят връзката между реалност и виртуална реалност.

 

„Това е опасен феномен. Трябва да се борим срещу него най-малко чрез въздействие в училищната среда. В училищата трябва много сериозно да се работи срещу ползването на социалните мрежи и стоенето в социалните мрежи, защото тези чатове  подменят истинския жив контакт с другия човек и това може да доведе до много тежки психически разстройства“, каза доц. Хинков.

 

По думите му една от теориите е, че загубата на контакт с другия човек или нарушаването на връзката „аз-ти“ е в основата на шизофренните разстройства.

 

Пълният текст на разговора с доц. Хинков четете по-късно в рубриката „Интервю“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития